Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/24/multifunktionshuset-borjar-ta-form/

Epsteins STHLM

Multifunktionshuset börjar ta form

Ett fönster på väg upp i luften ...

... till någon av de övre våningarna ...

... i det voluminösa nybygget mittemot Centralen ...

... på platsen för Hotell Continental som revs innan nybygget satte igång.

Även om Den nya stationsbyggnaden med hotell blir stor och omfångsrik var det inte långt ifrån att det blev en ännu mer dominerande byggnad på platsen. Här är ett av förslagen (White Arkitekter) som diskuterades innan planerna på en skyskrapa övergavs.

Multifunktionshuset (som det kallas i detaljplanen) mittemot Centralen på Vasagatan som ska innehålla stationsbyggnad för tunnelbanan och nya Citybanan, hotell med runt 400 rum, skybar på en av de två takterrasserna och cirka 20 bostadslägenheter börjar ta form.

Det blir en voluminös byggnad uppdelad i fyra s.k. volymer varav den högsta består av 17 våningar, den lägsta av 8 våningar. Allt på platsen för Hotell Continental som revs innan nybygget startade.

Från början planerades en jättehög skyskrapa på platsen. Så även om man tycker att den nuvarande byggnaden under uppförande är i omfångsrikaste laget kan man alltid trösta sig med att inget av de från början diskuterade skyskrapeförslagen klubbades igenom.