Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/25/motion-om-att-infora-de-utsattas-dag-utlovades-av-hakan-juholt/

Epsteins STHLM

Motion om att införa "De utsattas dag" utlovades av Håkan Juholt

Håkan Juholt lovade att motionera i riksdagen om ett officiellt införande av "De utsattas dag" ...

... vid lördagens manifestation för de utsatta arrangerad av f.d. hemlöse John Arthur Ekebert (till höger) som också spelade en egen låt tillsammans ...

... med Sofia Karlsson.

Mats Paulsson och många andra artister deltog också i manifestationen ...

... som lockade stor publik i Götgatsbacken på lördagseftermiddagen.

Riksdagsmannen Håkan Juholt (s) invigde gatufesten ”De utsattas dag”, som tillkommit på initiativ av f.d. missbrukaren och hemlöse John Arthur Ekebert, med att utlova en riksdagsmotion om ett officiellt införande av ”De utsattas dag” i den svenska almanackan, på samma sätt som exempelvis Alla hjärtans dag och Värnlösa barns dag officiellt finns markerade den 14 februari respektive den 28 december. Han talade (inför en talrik publik i Götgatsbacken på lördagen) engagerat om alla människors lika värde innan de ena kända artisten efter den andra steg upp på scenen och sjöng och spelade.

Initiativtagaren John Arthur Ekebert berättade om bakgrunden hur han själv levt större delen av sitt liv som hemlös men nu kommit på fötter och bland annat ägnar sig åt dokumentärfotografi. Tillsammans med sin vän Sven Hellsten som driver Hellstone Music kom han på att göra en almanacka med fotografier av sina hemlösa vänner. Den såldes sedan (till större delen av honom själv) i 1 999 exemplar och inbringade ett överskott på 100 000 kronor som oavkortat gått till klädcheckar åt de hemlösa på Bostället på Högbergsgatan som drivs av Stadsmissionen. Den sista almanackan auktionerades ut under gatufesten och inbringade 1 500 kronor som en grundplåt till nästa års utgåva.

Robban, Robert Esperi, en av de medverkande i kalendern, som var född den 21 april, avled, endast femtio år gammal, innan han fick se kalendern i tryck. Det var därför som John Arthur bestämde att denna dag skulle bli ”De utsattas dag” att firas närliggande lördag. John Arthur uppträdde själv med en sång som han sjöng tillsammans med Sofia Karlsson. Hon sjöng också “Gå inte ensam in i den här långa, långa natten, gå inte ensam in i igen”, bara den låten värd att stanna till och lyssna på. Övriga artister som medverkade finns förtecknade i mitt föregående blogginlägg.