Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/27/karl-xiv-johan-flyttar-tillfalligt-kanske-till-karlaplan/

Epsteins STHLM

Karl XIV Johan flyttar tillfälligt - kanske till Karlaplan

Karl XIV Johan-statyn ...

... ska tillfälligt flyttas ...

... kanske till Karlaplan.

Karl XIV Johan ska ge sig ut på en ny ridtur. Kanske till Östermalm. Nästa vecka bestämmer Statens fastighetsverk var statyn ska stå under ombyggnaden av Slussen. Jag har hört ryktas om Karlaplan. Förmodligen sker den tillfälliga flytten efter sommaren. Just nu undersöks statyns och fundamentets hållfastighet.

Det är inte första gången Bengt Erland Fogelbergs ryttarstaty från 1854 flyttas. Fram till att dagens Slussen byggdes stod statyn längre söderut och kungen red in i staden. När den flyttades till sin nuvarande plats rider han i stället ut från staden. Återstår att se hur det blir när han så småningom kommer tillbaks. Kanske rider han åter in i staden. Den som lever får se.