Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/28/medeltida-1300-talskogg-lade-till-vid-skeppsbron-pa-mandagen/

Epsteins STHLM

Medeltida 1300-talskogg lade till vid Skeppsbron på måndagen

En medeltida 1300-talskogg ...

... låg oväntat nog förankrad ...

... vid Skeppsbron ...

... när jag och andra intresserade passerade strax efter solens nedgång på måndagskvällen.

Koggen som är en kopia av det original som hittats utanför Skånes kust tillhör Västerås Historiska Skeppsmuseum och ska in till Beckholmens torrdocka för diverse underhållsarbeten.

En medeltida kogg, ett flatbottnat, lastdrygt fartyg från 1300-talet, lade till vid Skeppsbron i går, måndag. Varför? Den tjärdoftande koggen ska in till torrdockan på Beckholmen för besiktning och målning undertill. Egentligen är inte koggen mer än cirka femton år, men en trogen kopia av den största 1300-talskogg som hittats i Sverige, utanför Skånes kust.

Det var också i Malmö som den började byggas som ett arbetsmarknadsprojekt 1998 för arbetslösa byggnadsarbetare. Ett projekt som med åren slukade många miljoner. När Malmö kommun sa nej till mer pengar började den förfalla och för ett par år sedan hamnade den i Västerås Historiska Skeppsmuseums ägo där den rustats upp för att nu erhålla en finputs på Beckholmen innan det bär av åter till hemmahamnen.

Men kanske återkommer den till Skeppsbron och gör det möjligt för Stockholmarna att ta sig en titt ombord. Inte omöjligt, säger Jerker Berglin, en av besättningsmännen som jag bytte några ord med på måndagskvällen.