Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/05/09/folkfest-mot-nya-slussen/

Epsteins STHLM

Folkfest mot Nya Slussen

Lars Epstein
Rätta artikel

Vid folkfesten mot Nya Slussen serverades "Kolingsborgstårta" ...

... liksom hård kritik mot stadens Slussenplaner av Christopher O´Regan ...

... och av socialdemokratiske landstingsledamoten Curre Hansson ...

... varvat med underhållning av bland andra Sakurakören ...

... och Maria Magdalena församlingskör.

Några i publiken blev lite uttråkade.

Föreningen Bevara Slussen ordnade folkfest på Ryssgården på lördagen med skön körsång och rivig rock men framför allt med flammande appeller mot stadens förslag till Nya Slussen.

Historikern Christopher O´Regan sparde inte på kritiken. Han sade att förr var politikerna blå eller röda, i dag är de ersatta av ”makthavare lika färglöst grå som den betong de nu gjuter över vår stad”.

Christopher O´Regan menade att staden gått ut med vilseledande information till allmänheten ”med bland annat fantasibilder där solen skiner över Slussen från alla håll samtidigt” och kallade det ”mutbrott med vår gemensamma mark i Stadsgården som lockbete till ett privat företag”. Vidare talade han om grova överdrifter när det gäller ”rasrisk och andra faror med Slussen som man kan utgå från att om de hade varit sanna hade vi inte fått röra oss här i dag” och “löftesbrott om bussterminalen som en förutsättning för hela Slussenprojektets genomförande” samt om ”otillbörligt slöseri med våra skattemedel för att köpa vilseledande propaganda från mindre nogräknade pr-byråer”.

Även den socialdemokratiske landstingspolitikern Curre Hansson var kritisk (också mot sitt eget parti) hur Slussenprojektet drivs. Han menade att staden inte skött underhållet av Slussen och under senare år också underlåtit att hålla rent på platsen. Han tog Västerbron som jämförelse där staden haft en helat annan agenda. Han sa också att Nya Slussen från början skulle kosta 4 miljarder, sedan 8 och nu talar man om 12 miljarder och det kanske blir ännu dyrare och för den summan får man en sämre fungerande anläggning än dagens. Curre Hansson jämförde det med att köpa den dyraste tvättmaskinen med den sämsta prestandan, en som t ex inte kan tumla tvätten. Han underströk också att det ännu inte är för sent att stoppa planerna ”Även om frågan för dagens är död i mitt parti”, som han uttryckte det.