Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

En lägenhet för 65 miljoner kronor

21Den holländske arkitekten Reinier de Graaf …

31… presenterade de Norra tornen som ska byggas vid Torsplan …

41… och Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, berättade om det stora intresset bland stockholmarna att köpa en lägenhet i de nya tornen.

51Här vid Torsplan ska de byggas …

61… och så här ser det ut på platsen i dag. Det första tornet byggs ungefär bakom den vita varubilen på bilden

65 miljoner kronor kommer den att kosta, Stockholms förmodligen dyraste lägenhet, högst upp i det första (det östra) av de två Norra tornen i Hagastaden, ett s.k. penthouse på 282 kvadratmeter med en takterrass på 150 kvadratmeter, nio balkonger och en panoramautsikt över hela innerstan, 125 meter över marken.

På en pressvisning på tisdagen berättade ansvarige arkitekten Reinier de Graaf på OMA/Rem Koolhaas och Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties som bygger de båda tornen, om projektet.

Sammanlagt i de båda tornen blir det cirka trehundra lägenheter, varav 178 i det första som börjar byggas efter sommaren och ska stå inflyttningsklart 2017. De billigaste lägenheterna kostar fyra miljoner. Intresset bland stockholmarna är stort. Runt åttatusen personer har anmält intresse av att köpa en lägenhet i något av tornen.

De Norra tornen ersätter de båda Tors torn, projektet som till sist stoppades i papperskorgen. De hade ritats av förre planarkitekten Aleksander Wolodarski. Eftersom detaljplanen redan var antagen när de holländska arkitekterna började rita hade de att hålla sig inom de ramar som egentligen varit skräddarsydda för Tors torn, något som han inte gillade, Reinier de Graaf, men som han blev tvungen att rätta sig efter.

Oscar Engelbert är påtagligt nöjd med resultatet. ”Något av det bästa vi gjort”, sade han på pressvisningen.