Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Nytt museum och blommande näsduksträd i Eriksdalslunden

11Just nu blommar det unika näsduksträdet …

21… på Alf Bengtssons kolonilott i Eriksdalslundens koloniområde …41… vilket jag upptäckte när jag besökte koloniområdets nyöppnade lilla museum …

51… där bland annat koloniområdets historia från 1906 skildras (på bilden en av initiativtagarna Rolf Heinvall) …

61… liksom tobaksodlingens historia på Södermalm.

Eriksdalslundens kolonimuseum invigdes på onsdagen i den s.k. tobaksladan (intill lotterna 83-85) med bilder och texter om koloniföreningens historia från starten 1906, om initiativtagarna Anna Lindhagen och Anna Åbergsson och om tobaksodlingen förr i tiden på Södermalm. Även ett litet tobaksland runt husknuten hör till sevärdheterna. Museet är öppet lördagar och söndagar kl 13-16.

Just nu blommar också Eriksdalslundens märkligaste träd, näsduksträdet, på Alf Bengtssons lott. Det är det enda näsduksträdet i Sverige, förutom ett i Hälsingborg, som står på privat mark. Själv trodde jag att det blommade endast en gång vart nionde år, men det var fel. Det tar 15-20 år innan det blommar första gången, men sedan blommar det varje år, berättar Alf Bengtsson. En praktfull syn.

Medan vi sitter och fikar på Alf Bengtssons kolonilott kommer det oupphörligen folk och fotograferar det märkliga trädet som ursprungligen kommer från Kina. I skuggan av näsduksträdet står ett annat ovanligt träd, julimagnolian, som dock ännu inte blommat någon gång. Alf väntar på den dag så ska ske. ”Det lär vara ett av de vackraste träden när det blommar”, berättar han.