Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/01/22-vaningshus-pa-liljeholmskajen-blev-arets-stockholmsbyggnad/

Epsteins STHLM

22-våningshus på Liljeholmskajen blev Årets Stockholmsbyggnad

Arkitekten Gert Wingårdh (i mitten) får utmärkelsen för Årets Stockholmsbyggnad 2015 (det svarta 22-våningshuset på Sjöviksbacken vid Liljeholmskajen) av stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (som skymtar till vänster) och stadsarkitekten Karolina Keyzer (till höger JM:s Pär Vennerström). Årets Stockholmsbyggnad 2015 studeras. Konstnären Tor Svae (här intervjuad av radions Maja Aase) jublade när han fick höra att Anders Franzéns park i Hammarby sjöstad, där han designat den originella lekparken, röstats fram till andra plats av Stockholmarna. Lekplatsen, ett litet båtvarv, av Tor Svae, som kom på andra plats i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2015. Arkitekten Gert Wingårdhs svarta 22-våningsbyggnad med sina originella balkonger på Liljeholmskajen (byggd av JM) röstades fram av Stockholmarna till Årets Stockholmsbyggnad i hård konkurrens med Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad, designad av AJ landskapsarkitekter och med sin originella lekpark, ett båtvarv i miniatyr, av konstnären Tor Svae. Av de avgivna 4 279 rösterna gick 772 röster till segraren och 711 röster till andrapristagaren. Hela resultatlistan finns här. JM:s Pär Vennerström och arkitekten Gerth Wingårdh var påtagligt belåtna med utmärkelsen. Gert Wingårdh berättade att huset, där Vin & Sprits gamla tapphall låg en gång i tiden, ritades redan 2001. Kanske ännu gladare än förstapristagarna blev konstnären Tor Svae som jublade när han fick höra att hans lekpark röstats fram till en andraplats av Stockholmarna. Prisutdelningen ägde rum på Liljevalchs konsthall.