Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/15/flatenbadets-jubileumsfirande/

Epsteins STHLM

Flatenbadets jubileumsfirande

Hans-Åke Wahlqvist åkte med badbussen i slutet av 1950-talet. Här sitter han tillsammans med  hustrun Christina (som äter klassisk bulle med mjölk) ...

... i den återuppståndna badbussen på Flatenbadets 80-årsfirande på söndagen.

Så här såg det ut i "fållorna" när barnen väntade på tilldelningen av mjölk och bulle. Foto:Olle Widfeldt, SvD, 1944, Stockholmskällan.

Det var mulet och tomt på stranden på söndagen vid 80-årsfirandet ...

... men andra aktiviteter än bad som lockade besökare som den historiska rundvandringen ledd av Anders Wennersten (längst till vänster) ...

... som handlade mycket om barnbadet och teatern som fanns i en skogsglänta av vilken fortfarande rester återstår och som socialborgarrådet Ewa Larsson (längst till höger) gärna vill se leva upp igen.

Många äldre stockholmare minns badbussarna till Flaten som från 1935 till inpå 1970-talet hämtade upp barn på Söder och i Söderort till bad, bullar och mjölk. Hans-Åke Wahlqvist är en av dessa. Han åkte med Flatenbussarna som barn från bostadsorten Solberga några år i slutet av 1950-talet.

”Man fick stå i kö i en fålla innan man fick sin mjölk i den gula emaljmuggen med gröna kanter och två släta bullar, ibland kunde man charma sig till en extrabulle. Var det extra festligt fick man kubb i ställe för bulle. Jag förstår inte att man inte blev hungrig när man var på badet hela dagen”, berättade han i den gamla badbussen som uppstod för en dag på söndagen när staden firade att det var 80 år sedan badbussverksamheten inleddes.

Tyvärr var det mulet och duggregn och glest med besökare på stranden när firandet ägde rum med gratisutdelning av mjölk och bullar, gratistur i den gamla ”badbussen” och diverse andra aktiviteter som en historisk rundvandring med Anders Wennersten som guide. Han berättade att det från början kostade det 25 öre att komma in på vuxenbadet som var avskilt från barnbadet. Barnen fick absolut inte ta sig in på de vuxnas område.

Förutom att bada kunde barnen sola, hitta på olika lekar, spela fotboll och teater. Resterna av teatern finns fortfarande kvar i en skogsdunge. Socialborgarrådet Ewa Larsson (mp) som också är ordförande i stadsdelsnämnden och som invigde söndagens jubileum ser gärna att den gamla utomhusteatern återupplivas med föreställningar av olika slag.