Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/21/pilgrimsfard-pa-tva-hjul/

Epsteins STHLM

Pilgrimsfärd på två hjul

Samling utanför Storkyrkan på söndagsmorgonen inför starten av pilgrimsresan på motorcykel till Trondheim ...

... och klockan halv åtta kallade pilgrimsledaren Curth Andersson till en liten andakt inför starten ...

... och läste en mc-bön ...

... och efter att de fyrbenta ekipagen passerat förbi ...

... var det dags för de tvåhjuliga att ge sig ut på den 183 mil långa pilgrimsfärden.

Nio mc-burna pilgrimer, en kvinna och åtta män, startade sin 183 mil långa pilgrimsfärd på söndagsmorgonen från Storkyrkan till Nidarosdomen i Trondheim tur och retur med återkomst till Storkyrkan på fredag eftermiddag.

Före starten, tidigt på söndagen, när, förutom pilgrimerna, bara japanska turister och morgonpigga ryttare var vakna, höll de en liten andaktsstund utanför Storkyrkan (egentligen skulle de varit inne i kyrkan men vaktmästaren hade tydligt försovit sig).

Vid foten av Olaus Peters staty talade pilgrimsledaren Curth Andersson om resan som en möjlighet till inre frihet från stress och frustration och läste en mc-bön; ”Herre, du som är livets skapare och upprätthållare, giv mig en fast hand och ett vaket öga, så att jag icke skadar någon som kommer i min väg. Håll din skyddande hand över oss och dem som färdas i vår närhet. Bevara oss från skada och olycka. Amen”.

Sedan på med hjälmarna. Och så bar det av i lugnt tempo nedför Slottsbacken i ett sommarfagert Stockholm. Det är den fjärde mc-pilgrimsresan i ordningen, den första från Storkyrkan.