Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/27/forslag-4-000-nya-lagenheter-pa-soder-malarstrand-markanvisningsansokan-inlamnad/

Epsteins STHLM

Förslag: 4 000 nya lägenheter på Söder Mälarstrand Markanvisningsansökan inlämnad

4 000 nya lägenheter längs Söder Mälarstrand ...

... föreslås i ett förslag av Alma arkitekter AB som lämnats in i en markanvisningsansökan av tre bostadsbyggare till Stockholms stad.

Så här ser några av illustrationerna ut ...

... som gjorts av Alma arkitekter ...

... och som bifogats ...

... markanvisningsansökan.

För två år sedan presenterade Alma arkitekter ett förslag att bebygga Söder Mälarstrand med 2 000 lägenheter. Nu har kontoret på uppdrag av tre bostadsbyggare bearbetat förslaget med hjälp av olika specialister och ökat på till 4 000 lägenheter. Bostadsbyggarna har nu också lämnat in en markanvisningsansökan till Stockholms stad.

Så här presenteras förslaget för ”Norra Söder” (som det kallas) i korthet på Alma arkitekters hemsida:

”– 4 000 nya bostäder samt verksamheter och lokaler med blandade upplåtelseformer tillförs Södermalm. – Söder Mälarstrand blir en gata i staden, från ödslig trafikled till Stockholms nya färgstarka stadsgata. – Ny bebyggelse, gator och tydliga stråk kopplar Hornsgatan ner till Norra Söder och Mälaren. – Nya parker, torg och platser skapas längs söder Mälarstrand, och tillgängliggör därmed Stadens vattenrum för allmänheten – Kajen med bryggor, bad och båtplatser binder samman Slussen med Hornstull och skapar ett nytt levande stråk längs Mälaren. – Kollektivtrafiken med ny båtpendel och busslinjer knyter samman Söder Mälarstrand med staden där förbindelser tidigare saknats. – Tydliga och riktade satsningar på gång-, cykel- och kollektivtrafik vilket minskar bil- och parkeringsbehovet.

Värdefulla miljöer och kulturhistoriska platser värnas och lyfts fram i strukturen. Den nya bebyggelsen anpassas i höjd och placering för att spara utblickar från höjderna och bevara Södermalms dramatiska siluett. I hjärtat av området anläggs den nya Riddarfjärdsparken – en lummig strandpark med året-runt-bad, urban odling och trevliga vistelseytor. Den nya parken knyter an Skinnarviksparken och -berget till vattnet.”

Det lär bli en del diskussioner kring dessa idéer.

PS. På den utmärkta portalen Stockholm & Projekt kan man läsa om både det aktuella förslaget med 4 000 nya lägenheter och det ursprungliga förslaget från 2013 med 2 000 nya lägenheter.