Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/29/abf-huset-under-forvandling/

Epsteins STHLM

ABF-huset under förvandling

Vad händer ...

... inne i ABF-huset just nu?

Jo, hela bottenvåningen byggs om (med känsla för originalarkitekturen) ...

... till en "inkluderande" mötesplats för alla åldrar.

Så här ser det ut från entrén in i huset i dag ...

... och så här kommer det att se ut i september när "Hjärtat" välkomnar sina besökare.

Bottenvåningen i ABF-huset på Sveavägen är just nu en enda stor byggarbetsplats. Den lite ödsliga entréhallen ska förvandlas till en stor välkomnande mötesplats under sommaren.

Just nu ljudisoleras taket i ”Hjärtat” som den nya mötesplatsen är döpt till. Här ska byggas två scener lämpliga för musikunderhållning och andra uppträdanden. Men det ska också bli möjligt att slå sig ned på bekväma sittplatser och bara vistas där utan krav på att köpa något.

En mötesplats för alla åldrar, en icke-kommersiell yta i en tid då det offentliga utrymmer krymper, berättar ABF:s kommunikationschef Katarina Gold och kommunikatören Clara Bergström som ledsagar mig runt i byggbråten.

– Vi inledde arbetet med en omfattande behovsanalys i form av enkäter, platsstudier och referensgrupper. Resultatet var slående; huset är omtyckt men människor upplever att de inte möter varandra, trots att ABF-huset är ett hus just för möten. Det har vi tagit fasta på i det här projektet och arbetat fram ett koncept som handlar om att mötas, säger Jon Mjönes arkitekt på Codesign.

Det ska bli spännande att se resultatet när ”Hjärtat” öppnar någon gång i september.