Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/06/30/snart-invigs-lekutstallningen-vems-lilla-mossa-flyger-grattis-barnen/

Epsteins STHLM

Snart invigs lekutställningen "Vems lilla mössa flyger" - Grattis barnen!

Konstnären Tor Svae lägger de sista penseldragen på plyschelefanten Ellen ...

... som ingår i lekutställningen "Vems lilla mössa flyger" byggd på Barbro Lindgrens bok med samma namn (Barnhans i förgrunden) ...

... och Roger Josefsson sätter gummiapan Mack på plats på den lilla motorcykeln ...

... och Tor Svae konstaterar att Farbrornallen är färdigkonstruerad.

Det började för Tor Svae och Roger Josefsson i Järvastaden för sju år sedan med skapandet av Mulle Meck-parken som numera besöks av runt hundratusen personer om året ...

... nu jobbar de vidare i samma anda i nedlagda Överskottsbolagets källare bara hundra meter från Mulle Meck-parken ...

... i Järvastaden i Solna där många människor redan flyttat in och där ytterligare många nybyggen är på gång i detta nu.

Mulle Meck-parken (med linbana, amfiteater, bibliotek, bilar, rymdraket, små hus mm) i Järvastaden är berömd långt utanför Solnas kommungräns. Runt hundratusen personer besöker parken varje. Den byggdes förr sju år sedan innan området hade börjat exploateras. ”Först lekparken, sen bostäderna”, som konstnären Tor Svae uttrycker det. Tillsammans med Roger Josefsson är han mannen bakom parken.

Bara hundra meter från parken har de båda jobbat vidare på olika barnprojekt nere i Överskottsbolagets gamla källare, eller Kulturgaraget, som de själva kallar det. Just nu är de klara med en interaktiv och underfundig barnutställning ”Vem lilla mössa flyger”, (landet där Barnhans regerar och som ligger på andra sidan syrenhäcken). Den bygger på författaren Barbro Lindgrens bok med samma namn.

Lekutställningen invigs kommande tisdag 7 juli klockan 10 i Jaktvillan, Gunnarbovägen 91 i Järvastaden. Barbro Lindgren själv kommer att medverka och läsa ur boken. Barnen får leka med gummiapan Mack som kör runt på en liten motorcykel, plyschelefanten Ellen, Röden, plyschhunden, som undervisar i Kartongskolan, Nöken som bor i en tvålkopp, Stenkulan, Champagnekorken, Bisamråttan, Kottarna och de andra figurerna.

Fram till 2 augusti finns utställningen kvar i Jaktvillan. Sen börjar den sin odyssé på biblioteken runt om i landet. Alla är välkomna. Och det är gratis. Grattis barnen!