Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

93 konstnärer ställer ut sex ton skulpturer i Konstnärshuset

11Kerstin Dahl Norén och Christina Monti sätter Magnus Ringborgs alabasterbyst på plats i stora salen …

21… och Stefano Beccari sätter upp sin skulpturer i lilla salen …

31… medan Kicki Stenström (till vänster) sätter upp sin skulptur Andning/Kapsel med assistans av Agneta Stening i Konstnärshusets trapphus …

51… och här ett par skulpturer som jag tycker sticker ut: Hanna Belings skulptur av sin för tidigt födda dotter …

41… och Christian Partos kranium utskuret ur två böcker.

Sex ton skulpturer i alla möjliga material från papper och vax till marmor och granit av 93 skulptörer ställs ut i Konstnärshuset på Smålandsgatan 7 som ett led i firandet av Skulptörförbundets 40-årsjubileum.

På torsdagen var det febril aktivitet att få alla skulpturer på plats inför fredagens vernissage av utställningen med den dubbeltydiga titeln Beröra Touch.

I stora utställningssalen med det gudomliga ljuset baxades en alabasterbyst på plats och på övervåningen i lilla salen borrade Stefano Beccari hål för konsolerna som ska bära upp hans stenskulpturer på väggen.

Ett av verken har just namnet Beröra. Det är Hanna Belings tre skulpturer i naturlig storlek av hennes för tidigt födda dotter Tora(i dag en ung stark flicka). Hon var bara 33 centimeter lång och vägde 802 gram när hon kom till världen.

Men det är många andra skulpturer som också berör som exempelvis Christian Partos dödskalle gjord av vanliga boksidor. Kusligt naturtrogen.