Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/07/22/premiar-for-stadsvandring-per-buss-pa-soder-med-pontus-dahlstrand/

EPSTEINS STOCKHOLM

Premiär för stadsvandring per buss på Söder med Pontus Dahlstrand

Annorlunda "stadsvandringar" ...

... per buss på Södermalm  ...

... ordnas denna sommar av den eminente guiden Pontus Dahlstrand.

Här passeras platsen där Lasermannen slutligen greps den 12 juni 1992.

Bussen saktar in framför huset Heleneborgsgatan 8 på västra Södermalm. Guiden Pontus Dahlstrand berättar att det var här, utanför porten, som den beryktade s.k. ”lasermannnen” John Ausonius greps den 12 juni 1992 efter att ha rånat Handelsbankens kontor i hörnet av Hornsgatan och Torkel Knutssonsgatan.

Bussen glider vidare och snart passerar vi Heleneborgs malmgård vid Söder Mälarstrand där Pontus Dahlstrand lägger ut texten om Alfred Nobel som här gjorde sina experiment med nitroglycerin men där något gick fel en septemberdag 1864 vilket orsakade en explosion som medförde att fem personer dog, en av dessa var Alfreds 21-årige broder Emil.

Pontus Dahlstrand, den mångkunnige guiden, har i sommar premiär för stadsvandringar per buss, den ena turen går i kringelkrokar på västra Södermalm, den andra på östra Södermalm. De självklara turistattraktionerna förbigås med tystnad, medan mer okända adresser får liv genom Pontus Dahlstrands berättelser som de s.k. hembiträdeshusen på Reimersholme, Katarina mentalsjukhus där Herman Göring var patient för en dag, huset där den legendariske Hammarbymålvakten Svenne Berka växte upp på Södermannagatan 74, ett stenkast från Kanalplan, biografen (numera Folkoperan) på Hornsgatan som döptes efter Greta Garbo och Södra flickläroverket där Aina Erlander var en omtyckt lärare, för att bara nämna ett fåtal exempel.

Busstadsvandringen är som framgår mer för infödda, som vill fördjupa kunskaperna om sin stad, än för turister. Ytterligare info här om turerna som går under namnet ”Upptäck Södermalm – nedcabbat i sommar”.