Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Berusade orsak till att jordgubbe och tomat växer på Prästgatan

21Kristoffer Hahn (till höger) ledde exkursionen i Gamla stan. Här på Prästgatan …

31… visade han på något så ovanligt i innerstan som  fröspridd jordgubbe …

11… och inte långt därifrån tomat förmodligen fröspridd på samma sätt som jordgubben …

41… och på Skeppsbron växer fläder …

61… och vid busskuren på Kornhamnstorg …

71… ett stånd med akleja …

81… och i Gamla stan finns förstås gott om innerstans absolut vanligaste växt, det lilla oansenliga gräset vitgröe, som här blommar i Södra Benickebrinken.

Jordgubbe och tomat växer vilt på Prästgatan, rimligen inte planterade i din karga, steniga miljön, inte många, bara en växt av varje, och några bär eller tomater blir det knappast, men ändå.

Förklaringen är förmodligen att någon överförfriskad person ”vomerat” vid något tillfälle och därmed oavsiktligt fått upp frön som slagit rot och utvecklats, förklarade Kristoffer Hahn på kvällsexkursionen i Gamla stan arrangerad av Botaniska sällskapet i Stockholm (BSIS).

Att berusade personer brukar få upp maginnehållet på Prästgatan bekräftades av en Prästgatsbo som öppnat fönstret och intresserat lyssnade på Kristoffer Hahns förklaring.

Kristoffer Hahn var inte hundraprocentigt säker på jordgubbsplantan, hade just upptäckt den och inte hunnit undersöka den i detalj, men han var nästan säker. ”Jag har inte hört talas om fröspridda jordgubbar. De brukar föröka sig i revor”, berättade han och visade på flera relativt ovanliga växter i Gamla stan som ett litet persikoträd vid Norra Benickebrinken, akleja intill busskuren på Kornhamnstorg och en fläderbuske (inte så ovanlig på Södermalm) på Skeppsbron.

Men han uppmärksammade också de vanligare växterna som vitgröe, innerstans vanligaste växt, gatkamomill (gott att brygga te av), groblad (som inte heter grodblad, namnet kommer av att bladen en gång i tiden användes som ett slags plåster för att såren skulle gro igen) och blommande våtarv på Kornhamnstorg, innerstans näst mest vanliga växt. Ja, han visade förstås på många fler växter, för många att beskriva här, på sin lärorika guidning.