Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Casablanca i månsken hyllning till Ingrid Bergman (1915-1982)

11Ingrid Bergman och Humphrey Bogart …

21… i filmklassikern Casablanca …

31… som visades inför storpublik …

41… på Filmstadens dag i Råsunda på söndagskvällen …

51… ingick som en del del i hyllningen av den oförlikneliga skådespelerskan Ingrid Bergman (1915-1982) som föddes för 100 år sedan …

61… och samtidigt delade arrangören Stiftelsen Filmstadens Kulturs ordförande Anders Ekegren ut ett stipendium till den unge lovande regissören Salad Hilowle.

Även om det är svårt att hänga med i handlingen (för mig) är Casablanca en magisk filmklassiker med karismatiska skådespelare, Ingrid Bergman och Humphrey Bogart, ett kärleksdrama i det nazikontrollerade Casablanca i Marocko, inspelat i början av andra världskriget (1942), med en nerv som få andra filmer jag sett.

Helt rätt då att som en hyllning till en av våra genom tiderna största aktriser, Ingrid Bergman (1915-1982), som skulle fyllt 100 år dagen innan (hon dog på sin 67-årsdag den 29 augusti 1982)  om hon fortfarande levt, visa detta svartvita lika nervpirrande som romantiska drama i fullmånens sken i Filmstaden i Råsunda utomhus, innehållande Ingrid Bergmans (Ilsa Lunds) klassiska replik ”Play it Sam” (inte Play it again Sam) som resulterade i ett pianospel (As Time Goes By av Dooley Wilson) som jag misstänker även (på grund av högtalarnas räckvidd) trollband enstaka Sundbybergsbor på andra sidan den närbelägna kommungränsen denna ljuvliga senaugustikväll 2015, sjuttiotre år efter att repliken först yttrades inför kamerorna i Kalifornien och Arizona där filmen spelades in.

Uppåt sexhundra personer hade kommit till Filmstaden i Solna på söndagskvällen för att avnjuta en av de mest mytomspunna filmer som någonsin spelats in. Ingen i publiken blev besviken, inbillar jag mig. Utomhusbio i sig är magiskt.

Innan föreställningen visades förfilmen ”Erinra” av den unge regissören Salad Hilowle, Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendiat 2015, en film i tiden, som handlar om tillhörighet i samhällsgemenskapen (om jag tolkade den rätt). Salad Hilowle fick också ta emot en check på 25 000 kronor av Stiftelsens ordförande Anders Ekegren, tillika ledande kommunalpolitiker i Solna stad, innan den odödliga huvudfilmen rullade igång.