Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/09/11/filmer-i-vitabergsparken-och-ny-bok-om-dromfabriken-i-rasunda/

EPSTEINS STOCKHOLM

Filmer i Vitabergsparken och ny bok om Drömfabriken i Råsunda

Regissören Gustaf Molanders Intermezzo (1936) med Ingrid Bergman och Gösta Ekman d.ä. inledde Pakteaterns lilla filmfestival i Vitabergsparken på fredagskvällen ...

... samtidigt som filmhistorikern Mikaela Kindblom (några timmar tidigare) hade release på sin bok Drömfabriken som handlar om Filmstaden i Råsunda (där Intermezzo spelades in) ...

... och där hon inför en popcornätande publik berättade om boken och om sin  favoritregissör Hasse Ekman, som hon tyckte var underskattad (och som skulle fyllt 100 år just samma dag) och vars film Flicka och hyacinter kan ses gratis på utomhusbio ikväll (fredag) klockan 19 på utomhusbio i Vitabergsparken ... 

... och hon signerade sin bok, här till Kent Josefsson, ordförande i det litterära sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner.

I Filmstadens ateljéer, ”Drömfabriken”, spelades många klassiska svenska filmer in från 1920 fram till mitten av 60-talet, ja efter ett långt uppehåll spelades också några filmer in i slutet av 90-talet. Sen var det slut med filminspelningarna i Råsunda.

Där spelades Intermezzo in, i regi av Gustaf Molander, 1936, även utomhusscenerna. De spelades in inomhus i ateljén med hyggligt men inte helt naturtrogna stockholmskulisser i bakgrunden. Intermezzo blev den film som gjorde Ingrid Bergman till en internationell stjärna och banade väg för hennes karriär i Hollywood. I filmen som visades på utomhusbio inför ett par hundra åskådare i Vitabergsparken på torsdagskvällen spelar en drygt tjugoårig Ingrid Bergman den unga pianolärarinnan Anita Hoffman som blir kär i den kände, tillika självcentrerade, gifte och betydligt äldre violinisten Holger Brandt (Gösta Ekman d.ä.).

Om denna film, liksom om många andra, och om Filmstadens utveckling och personligheter, inte bara Gustaf Molander, Ingrid Bergman, Victor Sjöström, Mauritz Stiller, Greta Garbo, Ingmar Bergman och klanen Ekman, kan man läsa i den rikt illustrerade boken Drömfabriken (Stockholmia förlag) av filmhistorikern Mikaela Kindblom som släpptes på bokreleasen på torsdagen, på hundraårsdagen av regissören och skådespelaren Hasse Ekmans födelse, Hasse Ekman, Mikaela Kindbloms favoritregissör, klart underskattad enligt hennes uppfattning, vilket hon klargjorde när hon presenterade boken inför ett femtiotal personer ute i Filmstaden.

Som av en händelse visas ikväll, fredag, Flicka och hyacinter, från 1950, i regi av Hasse Ekman, i Vitabergsparken klockan 19, och på lördag samma tid visas hans film Sjunde himlen (1956) och på söndag avslutas Parkteaterns lilla filmfestival med Karriär (1938) av Schamyl Bauman. Jag måste säga att det är något visst med utomhusbio i parken. Missa inte!