Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/09/13/60-talskvarteret-linjalen-pa-soder-da-och-nu-och-i-framtiden/

EPSTEINS STOCKHOLM

60-talskvarteret Linjalen på Söder då och nu och i framtiden ...

Gamla bilder på kvarteret Linjalen innan det byggdes i slutet av 60-talet (fotografiet är taget österut med Grindsgatan i förgrunden och skatteskrapan i fonden, foto Trafikkontoret 1964) ...

... visades tillsammans med modernare bilder från kvarteret på en fotoutställning ...

... på kvarteret Linjalens gröna gård på lördagen ...

... och här är det luciafirande i början av åttiotalet i daghemmet som låg i E-huset, foto: Martin Naucler, ...

... men kanske var det ändå de gamla bilderna av det nuvarande kvarteret Linjalen före byggandet av de moderna husen som väckte störst intresse, fotografiet till vänster, Åsögatan österut 1966, foto: Jan A. Rune, i mitten, Åsögatans backe österut från Grindsgatan, foto: Per Lindroos) ...

... men de allra flesta kommentarerna jag hörde rörde kvarterets framtid. Flera av de boende var oroliga för vad den planerade etableringen av en stor livsmedelshall i kvarteret ska föra med sig, med ökad trafik och ny bebyggelse av olika slag på den vackra gröna gården.

På en av stans få öppna gröna gårdar, den i 60-talskvarteret Linjalen (Magnus Ladulåsgatan/Åsögatan), med 455 lägenheter på Södermalm, hade hyresgästerna en fotoutställning på lördagen, med historiska bilder som visar hur kvarteret såg ut innan husen byggdes i slutet av 60-talet, ruffigt ungefär som i gamla Lugnet (numera Hammarby sjöstad), med baracker och småverkstäder. Men fotoutställningen innehöll också bilder, interiörer och exteriörer, från olika epoker sedan de nya husen byggdes.

Kvarteret Linjalen är kanske mest känt för att hyresgästerna vägrade att bilda bostadsrättsföreningar när stora delar av innerstan ombildades för 5-6 år sedan. Därför är alla lägenheter fortfarande hyresrätter i det kommunala bostadsbolaget Stockholmshems regi.

Många av hyresgästerna, flera kom fram och pratade med mig när jag besökte utställningen, är missnöjda med Stockholmshem. Främst för att bolaget skrivit kontrakt med ICA om etablering av en stor livsmedelshall på 3 500 kvadratmeter i de nuvarande garagen i kvarteret i hörnet av Swedenborgsgatan och Magnus Ladulåsgatan..

Hyresgästerna är oroliga för att den gröna gården, som anlades för tjugo och renoverades för tio år sedan, ska bebyggas med ventilationsanordningar, hisschakt, tvättstugor, fläktar och annat när ICA Kvantum installerar sig i de gamla garagen. De oroar sig också för en icke önskvärd trafikökning i kvarteret om planerna genomförs och menar dessutom att det är fullt tillräckligt med matbutiker i närområdet som det är och vidare att ett antal av dessa befintliga butiker kommer att konkurreras ut av den planerade stora ICA-butiken om den blir verklighet. ”Stockholmshem bör tänka om”, som flera av de boende uttryckte det.