Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/09/15/tio-meter-hog-genomskinlig-kupol-oppnade-i-dag-pa-valhallavagen/

Epsteins STHLM

Tio meter hög genomskinlig kupol öppnade i dag på Valhallavägen

Dome of Visions invigdes ...

... på KTH vid Valhallavägen på måndagen ...

... och nästa måndag blir det vernissage på en veckolång utställning om svensk rymdindustri och rymdforskning, berättade Björn Norberg, curator för verksamheten i Dome of Visions.

I dag öppnar en alldeles nyuppförd, tio meter hög, genomskinlig, kupolformad byggnad, Dome of Visions kallad, framför KTH på Valhallavägen, dit även den intresserade allmänheten är välkommen att kika in på utställningar, lyssna på föredrag, delta i seminarier eller bara ta en fika och kanske inspireras av den hållbarhetsfilosofi som präglar den sfäriska byggnaden i sig liksom aktiviteterna innanför skalet.

KTH och byggföretaget NCC tillsammans med flera andra intressenter är involverade i projektet som förutom utåtriktade verksamheter av olika slag också innefattar forskning om hållbarhet, stadsodling och diverse konstprojekt.

Dome of Visions har bygglov för det närmaste året som innehållsmässigt är uppdelat i fyra teman. Det första är rymden ”Influenced by Space”, som inleds nästa vecka och pågår till sista november. Övriga teman är ”Energized by Nature” (december-februari), ”Empowered by the City (mars-maj) och ”Challenged by Water” (juni-september).

Måndag 28 september är det vernissage på rymdforskaren, biologen och konstnären Angelo Vermeulens utställning HI-SEAS 1 i Dome of Visions. Tisdagen 29 september är han själv på plats kl 17 för en Artist talk.

Björn Norberg är curator för verksamheten i Dome of Visions. Han berättar att det är fullt med aktiviteter planerade. Bland annat blir det höstlovsaktiviteter för skollediga sista veckan i oktober och i början på november blir det en seminarieserie med anledning av den kommande klimatkonferensen i Paris och i slutet på november planeras en ljusfestival.