Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/09/16/hogdalenbornas-fotograferade-silhuetter-inbranda-i-asfalten/

Epsteins STHLM

Högdalenbornas fotograferade silhuetter inbrända i asfalten

Konstnären Roger Andersson (till vänster) och Stockholms Konsts Mårten Castenfors i mitten vid invigningen i Högdalen på onsdagen av Roger Anderssons verk "Fem i tolv" ...

 

...  som består av uppåt femtio silhuettfigurer inbrända i den röda asfalten på gångstråket mellan centrum och skejtparken ...

... och småpojkarna Emil och Rasmus höll det röda bandet som Roger Andersson strax ska klippa med den förgyllda sax han just är på väg att få av Mårten Castenfors medan kulturborgarrådet Roger Mogert tittar på i bakgrunden ...

... och så var det invigt konstaterar en nöjd konstnär förärad en blomsterkvast.

Konstnären Roger Anderssons originella utsmyckning av gångstråket mellan Högdalens centrum och Högdalens flitigt frekventerade skejtpark invigdes officiellt med tal och trumpeter och bandklippning på onsdagen.

Uppåt femtio silhuettfigurer i thermoplast (samma material som gatukontoren använder när de markerar cykelbanor o dyl på gatorna) har bränts in i den röda asfalten. Högdalsborna själva är bokstavligen förebilder.

-Jag fotograferade Högdalenbor två veckor runt midsommar mitt på dagen vid tolvtiden när solen står som högst och har sedan använt skuggorna som förebild, berättar Roger Andersson, själv gammal skejtare även om han med ålderns rätt numera övergått till boule på fritiden.

Konstverket som följaktligen fått namnet ”Fem i tolv” invigdes av Stockholms Konsts chef Mårten Castenfors, kulturborgarrådet Roger Mogert (s) och Per Arwidsson, vd för Granen Fastighetsutveckling AB, som byggt intilliggande bostadshus och som varit med och bekostat konstverket.

-Det här är Stockholms stads första större OPS.projekt, dvs. samverkansprojekt mellan det privata och det offentliga, berättade Mårten Castenfors bland annat i sitt tal