Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/09/24/en-annorlunda-modeutstallning/

EPSTEINS STOCKHOLM

En annorlunda modeutställning

Sonja Rykiels tröja för två är ett av många fantasifulla plagg på Liljevalchs annorlunda modeutställning Utopian Bodies - Fashion Looks Forward som har vernissage på fredag den 25 september.

Sofia Hedman, som tillsammans med Serge Martynov är kurator för utställningen, berättar om Hideko Seos "Tear ensemble" under pressvisningen på torsdagen.

HM:s klänning med ett hjärta som slår, och slår och blinkar allt hastigare när någon närmar sig. Den visas i salen som har temat Kärlek.

Över tvåhundra mer eller mindre fantasifulla kreationer visas på utställningen.

I utställningssalen med temat Solidaritet är alla kläder vita.

Utopier och framtidsvisioner synes vara temat för dagen på de stora konstinstitutionerna i staden. I går var var det vernissage på på Färgfabriken på Experiment Stockholm med tänkta exempel på framtidens stadsliv (se föregående blogginlägg) och i morgon har Liljevalchs vernissage på den annorlunda mycket spektakulära modeutställningen Utopian Bodies - Fashion Looks Forward, den absolut mest påkostade utställning under konsthallschefen Mårten Castenfors tid (även om han ännu inte vet vad den kostar) och den sista innan konsthallen stänger under ett år för grundförstärkning och tillbyggnad.

Varje utställningssal har ett eget tema som Hållbarhet, Teknologi, Solidaritet, Kärlek, m fl, elva sammanlagt. Så kan man i Hållbarhetssalen t ex betrakta en gul bomullsklänning tillverkad av återvunna jeans, ett exempel på ett tekniskt genombrott, tidigare har det inte varit möjligt att återvinna bomull, endast syntetfibrer till en del.

I Teknologisalen kan man kolla in en jacka som har vibrerande mekanismer i axelvaddarna som med knackningar vägleder och hjälper personen som bär jackan att hitta fram till rätt plats, en slags inbyggd GPS således.

I Kärlekssalen finns den breda tröjan med två ärmar med uttag för två huvuden att bära för de älskande och där finns klänningen med ett dunkande, blinkande hjärta som dunkar och blinkar i en allt snabbar takt ju närmare en annan person kommer och även tröjan som kan kramas även när den som ger kramen befinner sig på en långt avlägsen plats, hur det nu går till.

Mängder av svenska och utländska designers har medverkat i den här utställningen som mer är visioner, möjliga och omöjliga, än en traditionell modeutställning. Men vem vet, snart kanske vi har inbyggda solfångare i klänningar och kavajer som alstrar energi med vilken vi kan ladda våra mobiltelefoner, om inte sådana redan existerar. Det är överhuvudtaget svårt att veta vad som är orealistiska hugskott eller fullt möjligt genomförbara idéer och det kanske är det som är charmen med den här fantasifulla och tankeprovocerande modeutställningen, för vilken Sofia Hedman och Serge Martynov varit kuratorer