Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

80-talets husockupaneter ställer ut sina egna bilder på Södermalm

11Mandra Wabäck och Bea Tigerhielm hänger fotoutställningen om husockupationerna på 80-talet på Sankt Paulsgatan 2 som öppnar på lördag.

21

Initiativtagaren Mandra Wabäck (bilden) har själv tagit en del av bilderna men är också med på bild. Här ses hon på det svartvita fotografiet som Joachim Berggren tog för trettio år sedan (upp till vänster av de tre).

41

Några av utställningsbilderna. Den här tog Helena Toss …

51

… och de här är tagna av Katarina Ginsburg och Mikael Wahlberg …

61

… och här öppnar utställningen på lördag. Den pågår till den 13 november.

Åttiotalets husockupanter i Stockholm ”30-årsjubilerar” och ställer ut egna fotografier ”Vårt 80-tal”. Bildkvalitén är hög. Flera av de då unga husockupanterna som tog bilderna hade olika fotoutbildningar.

Vernissagen blir nu på lördag 24 oktober i en nedlagd, rymlig butikslokal (f.d. Hi Fi-klubben) på Sankt Paulsgatan 2 (Nära Götgatan). Då kommer också en en halvtimmeslång film att visas som elever på Biskops Arnö gjorde inifrån de ockuperade husen på Skaraborgsgatan 8-12. Just nu pågår hängningen av utställningen. Initiativtagaren Mandra Wabäck, tillsammans med kuratorn och galleristen Bea Tigerhielm, hänger upp ett åttiotal bilder på väggarna

Det var den tre månader långa ockupationen av husen på Skaraborgsgatan (det äldsta från 1700-talet) som räddade dem från rivning. ”Det som bor där i dag hade gårdsfest nyligen och vi gamla ockupanter var inbjudna. De tackade oss för att vi räddade husen”, berättar Mandra Wabäck

Det var också ockupationen på Skaraborgsgatan som inledde den omskrivna vågen av mer eller mindre långvariga ockupationer av tomma hus i slutet av åttiotalet. Samtida pressklipp från den tiden kommer också att finnas tillgängliga i ett av rummen i utställningslokalen.

Mandra Wabäck, som var ung tonåring när ockupationerna skedde i mitten av åttiotalet, har själv tagit en del av bilderna och är också med som motiv. Hon kommer tillsammans med några andra som deltog i ockupationerna att invigningstala på lördag. Hon jobbar också också med en fotobok om ockupationerna som kommer ut på Stockholmia förlag 2017.