Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Mats Hulth: -Skitsnack att jag slog sönder toaletter på Skaraborgsgatan

11Förre fastighetsborgarrådet Mats Hulth intervjuades av journalisten Ülkü Holago …

21

… och Mandra Wabäck (för trettio år sedan ung husockupant) invigningstalade …

41

… när den välbesökta utställningen …

51… om det sena åttiotalets husockupationer …

31

... öppnade i en gammal butikslokal på Sankt Paulsgatan 2 …

61

… på lördagskvällen.

Ett envist rykte säger att dåvarande fastighetsborgarrådet Mats Hulth (s) på hösten 1985 egenhändigt slog sönder toaletter i husen på Skaraborgsgatan för att försvåra livet för de ungdomar som var på väg att ockupera tre tomma hus där i september 1985.

”Det är skitsnack. Jag slog inte sönder några toaletter”, sa Mats Hulth när han intervjuades av journalisten Ülkü Holago vid den välbesökta vernissagen av föreningen AvantiFramåts!:s mycket sevärda jubileumsutställniing om det sena åttiotalets husockupationer återgestaltad med filmer, pressklipp och ett åttiotal fotografier i en utrymd butikslokal på Sankt Paulsgatan 2 på fredagskvällen.

Mats Hulth ville också avliva en annan felaktig föreställning, som han menade, nämligen att de tre gamla husen var rivningshotade. Så var inte fallet, enligt Mats Hulth. Visserligen stod de tomma när de ockuperades. Men det berodde på att det kommunala bolaget Stadsholmen som förvaltade husen inte fick pengar från stadens högsta ekonomiska organ drätselnämnden att rusta upp dem. Renoveringen planerades att ske senare i Riksbyggens regi efter att Söderleden överdäckats.

På frågan om han hade någon förståelse för ungdomarnas ockupation i bostadsbristens Stockholm svarade han att det hade han visst, men medgav att han var förbannad vid tiden för ockupationen och sade också att det var självklart för politiker att se till att de lagar som stiftats följs. Men tillade att ockupationen numera är en del av Stockholms historia.

Mandra Wabäck som var ung tonåring när hon var med om ockupationen för trettio år sedan tackade i sitt tal alla som varit med och gjort utställningen möjlig. Utan hennes arbete och visioner hade den aldrig blivit av. Man får väl passa på att som intresserad Stockholmare tacka Mandra för hennes bidrag till stadens nutidshistoria. Missa inte utställningen. Den pågår till den 13 november.