Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Stadsmuseum får Slussenkonstverk

1aaKonstnären Kent Andersson (till höger i bild) har gjort en trärelief som anspelar på händelsen när tre kvinnor som målade kritiska Slussenbudskap på Slussenterrassen togs på bar gärning av en större styrka poliser i våras,

1A

Här en detalj ur reliefen …

813

… inte helt olik ett fotografi jag tog vid det aktuella tillfället eftersom jag råkade vara där när det hände. Med konstnärlig frihet har konstnären placerat scenen vid Kolingsborg som just nu rivs i en allt hastigare takt med utökade rivnigstider under dygnet.

41Snart är Kolingsborg helt borta …

31

… och ersatt …

51

… av en provisorisk genomfartsgata under de närmaste fyra åren. Men Kent Anderssons trärelief ska i alla fall skänkas till Stadsmuseum för att erinra om ett kapitel i Stockholms stadsbyggnadshistoria. Alltid något!

Tre engagerade kvinnor målade utan tillstånd kritiska budskap mot Nya Slussen på spånplattorna som täckte skyltfönstren i de tömda butikerna på Slussenterrassen i början av mars i år. De togs på bar gärning av ett större antal poliser och fick sedermera böta fyrsiffriga belopp.

Nu har konstnären Kent Andersson gjort en fantasifull, egen tolkning av händelsen, en mycket välgjord lätt satirisk trärelief som ställts ut på Nationalgalleriet i Gamla stan och som inköpts och ska skänkas till Stockholms stadsmuseum.

Med konstnärlig frihet har Kent Andersson placerat det Slussenkritiska budskapet på Kolingsborg istället för på Slussenterrassen. Kanske för att Kolingsborg som just nu rivs i förhöjt tempo är i fokus för dagen.

Men stämningen i Kent Anderssons trärelief är densamma som den var i verkligheten när polisen slog till mot de protesterande kvinnorna i våras. Jag vet. För jag råkade vara där när det hände. Grattis Stadsmuseum till ett verk som kongenialt tolkar ett ledsamt kapitel i Stockholms samtidshistoria.