Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/12/05/narvaro-av-nagot-franvarande-pa-stockholms-fotoantikvariat/

Epsteins STHLM

Närvaro av något frånvarande på Stockholms Fotoantikvariat

Från utställningen på Stockholms Fotoantikvariat ...

... av Rikard Lavings (till höger) bok med efterord av professor Thomas Koppfeldt (till vänster) ...

... och med stillbildsklipp ur gamla smalfilmer (här Rikard Lavings farfar Gösta som dog när Rikard var mycket liten) ...

... och här ses på vernissagen (i bildens mitt) innehavaren av Stockholms Fotoantikvariat Karl-Erik Jagare, som också gett ut Rikard Lavings nya bok, hans tredje.

Rikard Laving har ”skapat minnen” från en förgången tid, tiden innan han själv föddes, ”minnen” av sin farfar Gösta och hans tid, den tid han inte har några egna minnen av. Farfadern dog när Rikard Laving var en mycket liten pojke.

När jag ser Rikard Lavings utställning på Stockholms Fotoantikvariat på Torkel Knutssonsgatan 31 och bläddrar i hans handgjorda bo ”Permanent Vacation - Memories of Time a Family” med sina suddiga stillbildsklipp i färg ur gamla smalfilmer och Rikard Lavings korta texter som bygger på minnesvärda händelser förmedlade av hans farmor Karin börjar jag själv vagt minnas händelser från min egen avlägsna barndom, konturlösa minnen från det spartanska hem på Klippgatan 19 där min tystlåtna farfar och farmor bodde, farföräldrar som jag aldrig tror jag bytte ett ord med trots att jag hälsade på dem då och då med mamma och pappa i den lilla mörka enrumslägenheten under mina första år i livet.

Professor Thomas Koppfeldt har skrivit ett tankeväckande efterord i Rikard Lavings bok om bilden, tiden, rummet, seendet och minnet. Några lösryckta meningar ur efterordet; ”Vi ser när vi betraktar bilden här och nu något som ägde rum där och då. Man brukar inom filosofin tala om närvaro av något frånvarande. Vi flyttas med bilden dit och då samtidigt som vi tittar på bilden här och nu. Fototeorin korskopplar detta med orden där-varo och då-varo och menar att det skapar ett medierat nu.” Jag tycker det är en bra beskrivning av vad Rikard Laving skapat i sin bok, ett ”medierat nu”.