Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/12/06/en-liten-fagel-under-liljeholmsbron/

EPSTEINS STOCKHOLM

En liten fågel under Liljeholmsbron

En liten fågel projicerad ...

 ... under Liljeholmsbron ...

... i ljudochbildkonstverket av fotografen Björn Larsson (längst till höger i bilden).

Var elfte minut under söndagseftermiddagen mellan tre och fem återkom samma småfågel jättestort projicerad på undersidan av Liljeholmsbron, en för över hundra år sedan uppstoppad liten fågel, fotograferad på Biologiska museet i Stockholm (eller kanske i Åbo, Södertälje eller Uppsala) av fotografen Björn Larsson.

Fågelkvittret och ugglornas hoande (i själva verket naturtrogna imitationer av naturfilmaren och visselkonstnären Jan Lindblad) ekade över Liljeholmsviken i ljudochbildkonstverket ”Mitt i naturen” och blandades med slamret från en lös plåt vid broräcket som de byiga decembervindarna ruskade om samtidigt som biltrafiken på ovansidan av bron bildade ett oupphörligt bakgrundsbrus.

De uppstoppade djuren som ursprungligen placerades i sin ”naturliga” miljö i de s.k. dioramorna från tiden runt sekelskiftet 1900 hade på sin tid flera olika pedagogiska funktioner, berättade Björn Larsson. Hans egen avsikt med sin ljudochbildinstallation var att att skapa en annorlunda, en nutida ”teatral” upplevelse (lätt absurd skulle man kanske kunna beskriva den som) av ett material som en gång i tiden hade skapats för helt andra syften.

Popup-föreställningen ingick som tredje och sista delen i CFF:s (Centrum för fotografis) serie Expanderande fotografi där tre fotografer under hösten visat fotografi på olika offentliga ställen utomhus i stan långt från de vanliga gallereriväggarna.