Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 04:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/12/09/svetlana-aleksijevitj-uppmanade-eleverna-i-rinkeby-att-simma-malmedvetet-i-livets-flod/

Epsteins STHLM

Svetlana Aleksijevitj uppmanade eleverna i Rinkeby att simma målmedvetet i livets flod

Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj (längst till höger) hyllades med Luciasång och barnens egna tolkningar av hennes romaner när hon besökte Rinkeby bibliotek på onsdagen.

Emir och Raya från Rinkebyskolan var presentatörer ...

... och Svetlana Aleksijevitj lyssnade uppmärksamt på tolkens översättning av barnens berättelser om hur de upplevt hennes romaner ...

... och efteråt blev det förtäring ...

... och samtal med eleverna. Närmast (till höger) sitter Seher som svarat för flera av illustrationerna till Svetlana Aleksijevitjs verk i häftet "Nobelpriset 2015" som överlämnades till nobelpristagaren ...

... bland annat den här som illustrerar Zinkpojkar, berättelsen om hur mödrar begråter sina söner som kommer tillbaka i zinkkistor efter ha förlorat livet i Sovjetunionens långdragna krig i Afghanistan på 1980-talet.

Emir och Raya i klass 7 B i Rinkebyskolan presenterade programmet när nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj besökte Rinkeny bibliotek på onsdagen.

”Kära Svetlana Aleksijevitj, vill du säga några ord?”, frågade presentatören Emir i klass 7 B när Rinkebyelevernas hyllning till årets nobelpristagare i i litteratur var klar på Rinkeby bibliotek på onsdagen.

Det ville Svetlana Aleksijevitj. Hon citerade fritt sin favoritförfattare Leo Tolstoy och uppmanade ungdomarna att simma målmedvetet i livets flod så att de inte kommer ur kurs. ”Försök hela tiden uppnå något stort och riktigt. Var också snälla och lyckliga”, uppmanade hon dem.

Det är tjugosjunde året som Rinkebyelever hyllar nobelpristagaren i litteratur genom att studera texter och sammanställa resultatet till ett häfte och bjuda in pristagaren på ett besök i Rinkeby.

Luciatåget från Askebyskolan som inledde hyllningen uppskattades synbarligen av Svetlana Aleksijevitj som också tog sig tid att samtala en stund med eleverna.