Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/12/15/snar-ar-sista-basaren-ett-minne-blott/

EPSTEINS STOCKHOLM

Snart är sista basaren i Stockholm ett minne blott

Rivningen av stadens sista basarbyggnad ...

... på Hantverkargatan 71-73 ...

... har inletts.

Alldeles i början av 1960-talet revs en annan (närbelägen) basarbyggnad (hörnet av Sankt Eriksgatan och Hantverkargatan). Den nu aktuella basaren skymtar till höger med Kungsholmens läroverk i fonden. Foto: Stadsmuseet

Där Helenes krog (med sin numera knappt läsbara skylt) låg fanns från början en Normarestaurang.

Här är bostadshuset (ritat av Gert Wingårdh) som ska ersätta basarbyggnaden. Illustrationen från SKB:s hemsida.

Nu har rivningen inletts av Stockholms sista basarbyggnad, SKB:s funkishus från 1934, på Hantverkargatan 71-73, ritat av arkitekten Björn Hedvall (1889-1982), grönklassat av Stadsmuseet, q-märkt i den gamla detaljplanen, dvs. ingenting fick förvanskas på huset.

Så gjprdes då en ny detaljplan, som omarbetades flera gånger innan den godkändes, för ett högt bostadshus med 44 lågenheter, det som ska börja byggas i februari nästa år när Basaren är färdigriven.

Bostadsbyggandet är med rätta prioriterat i stan. Men ibland kan man tycka att stadsbilden tar onödigt mycket stryk när bostadshus ska pressas in på varenda möjligt utrymme. Som här där Basaren legat sedan 1934 i vilken Kungsholmens bibliotek låg på övervåningen fram till 1976, och där från början den kända restaurangkedjan Norma fanns i västra delen av byggnaden, på senare år Helenes Krog och Sitting Bull.

I Basaren hade också premiärlejonet Alice Timander och hennes man Torsten tandläkarpraktik på 1950-talet efterföljd av bland andra Folktandvården. Verksamheterna i lokalerna har skiftat under åren. Från början fanns förutom redan nämna också konditori, skoaffär, urmakare, livsmedelsaffär och fruktaffär i Basaren som inom ett par månader kommer att ha försvunnit från stadens yta.