Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/01/14/stockholmsvintern-for-100-ar-sedan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stockholmsvintern för 100 år sedan

DN:s förstasida 14 januari 1914.

Vintern kom till stan till sist. Det trodde man inte på julafton. I natt kan temperaturen krypa ner till -25 i Östra Svealand ser jag på SMHI:s hemsida. För 100 år sedan var det också kallt (-16). På DN:s förstasida den 14 januari 1914 kan man läsa en stort uppslagen artikel (som mest handlade om ångsluparnas och färjornas problem att forcera packisen) om ”Vargavintern” i staden illustrerad med fotografier.

Den lite pratiga bildtexten lyder: ”En serie vinterbilder från Stockholm, tagna av Dagens Nyheters fotograf: Av de båda övre bilderna visar den till vänster hur de fattiga få söka värja sig mot den bistra vintern. Man ser ett par barn plocka avfallskol ute vid Värtan. Bilden till höger är även från Värtan och visar hur en av de inkomna pråmarna befrias från is. Nederst synes till vänster ett par färjor mödosamt forcera packisen på Strömmen, och till höger en kylig skärsliperiaffär mellan två telefonkiosker.