Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Nytt huskomplex planeras i City Passagenhuset rivs

71Passagenhuset i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan (intill NK) planeras att rivas …

61

… för ett nytt huskomplex (beskuren pressbild).

21

Fastighetsägaren Pembroke presenterade sitt projekt på tisdagen …

41

… och  den danske arkitekten Kristian Ahlsmarker berättade hur han efter en mängd omarbetningar kommit fram till den slutliga utformningen.

11

Samma perspektiv i dag (hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan) som på modellen ovan.

Passagenhuset i hörnet av Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan från 1973 ritat av arkitekten Bengt Lindroos ska rivas och ersättas av ett modernare och mer voluminöst, 14 våningar högt huskomplex med böljande former ritat av den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen Architects.

Byggherren den internationella fastighetsägaren Pembroke Real Estate (som nyligen byggt det stora grannhuset på Mäster Samuelsgatan, det s.k. Mästerhuset) presenterade planerna på tisdagen.

Charlotta Holm Hildebrand berättade att Pembroke jobbat i nära samarbete med Stockholms stad i ett par år med projektet och förklarade att det nuvarande huset inte uppfyller moderna miljökrav. Det är inte energieffektivt, har för låg takhöjd i kontoren, för små fönster och går inte att bygga på eftersom fasaden är bärande.

Arkitekten från den danska arkitektbyrån (som blev utvald efter en att en mängd byråer lämnat in förslag) Kristian Ahlsmarker redogjorde för det slutliga förslaget som tagits fram efter en mängd bearbetningar.

Stadsbyggnadsnämnden väntas ta ställning till ett s.k. start-PM vid sitt sammanträde om en månad, den 25 februari. Därefter sker detaljplaneprocessen. Pembroke siktar på ett nytt färdigt huskomplex 2020. Om allt går enligt planerna.