Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/01/28/ska-obelisken-pa-slottsbacken-rasa-forst-innan-nagon-bryr-sig/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ska obelisken på Slottsbacken rasa först innan någon bryr sig?

Staden och staten är inte överens  ...

... om vem som har ansvar för den välbehövliga renoveringen  ...

... av obelisken på Slottsbacken ...

... men den ska väl inte behöva rasa först innan någon bryr sig.

Gustav III:s obelisk med synliga sprickor på Slottsbacken är omgärdad med skyddstaket. I ett par års tid har det suttit en skylt med texten: ”Rasrisk” på staketet. Skylten är borta men rasrisken torde bestå eftersom inget hänt med obelisken. Varför renoveras den inte?

Det beror på staden och staten inte är överens om vem som har ansvaret för obelisken.

Statens fastighetsverk menar att det är stadens ansvar eftersom obelisken år 1800 (efter Gustav III:s död) överlämnades till stadens borgerskap av sonen Gustav IV Adolf som tack för borgerskapets vakthållning under Gustav III:s ryska krig 1788-90.

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (m) i Stockholm å andra sidan hänvisar till två statliga utredningar som slår fast att det är staten som äger och förvaltar obelisken. Han föreslår därför i en motion att ”kommunstyrelsen skyndsamt klargör hos regeringen om att Statens fastighetsverk skyndsamt skall vidta nödvändiga renoveringsåtgärder av obelisken på Slottsbacken”.

Ja, det kanske är bäst att sätta igång innan det är försent.