Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/01/klostermur-fran-1300-talet-hittades-under-skolgarden-i-gamla-stan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Klostermur från 1300-talet hittades under skolgården i Gamla stan

Arkeologen John Hedlund från Stadsmuseet gräver ut den gamla klostermuren som oväntat visade sig ...

... vid grävningar för fjärrvärmerör under Storkyrkoskolans skolgård ...

... som intresserar en stor publik.

"Med det här fyndet börjar vi få grepp om klosteranläggningens planläggning", berättar arkeologen John Hedlund.

En bit av muren från det gamla Svartbrödraklostret dök oväntat upp när Stadsmuseet började en utgrävning under Storkyrkoskolans skolgård. I mitten på förra veckan inleddes arbetet inför dragning av fjärrvärme till skolan.

Nu arbetar man på att hitta en alternativ dragning av fjärrvärmeledningen så att den gamla klostermuren kan bevaras för framtiden.

-Grundläggningen har gjorts direkt på åsen och vi har hitta lite benbitar, berättar arkeologen John Hedlund från Stadsmuseet.

Men alldeles tätt intill muren är de urschaktat och fyndlöst när nya husgrunder byggdes på 1600-talet och 1700-talet. Lyckligtvis sparade man av okänd anledning den gamla klostermuren.

-Med det här fyndet börjar vi få grepp om klosteranläggningens planläggning med en gård i mitten och kyrkan i den västra delen av anläggningen, berättar John Hedlund.

Svartbrödraklostret byggdes alldeles före mitten av 1300-talet och revs ned 1547 på Gustav Vasas order. Rivningsmassorna använde han till att befästa slottet Tre kronor och till vallgraven vid Slussen.