Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/05/politisk-strid-om-rockklubben-debasers-framtid-i-medborgarhuset/

Epsteins STHLM

Politisk strid om rockklubben Debasers framtid i Medborgarhuset

Jag frågade Pontus Werlinder (bilden) utvecklingschef på Fastighetskontoret om Debaser kan vara kvar med  konserter i Medborgarhuset när han berättade om ombyggnadsplanerna för politikerna i Södermalms stadsdelsnämnd på torsdagskvällen. Hans svar blev "nej".  Men det kommer att bli politisk strid i frågan eftersom alliansen (i opposition) tagit ställning för att Debaser ska få vara kvar även även efter ombyggnaden medan de röd-grön-rosa majoriteten går på tjänstemännens förslag. Frågan avgörs i kommunfullmäktige.

Så här kommer Medborgarhuset att se ut (Folkungagatan närmast) efter renoveringen enligt den officiella visionsbilden ...

... och så här en av de nya entréerna, den från tunnelbanan ...

... och så här entrén från Medborgarplatsen sedd inifrån ...

... och så här det upprustade Forsgrenska badet ...

... och så här barnavdelningen på biblioteket. Samtliga illustrationer: Nyréns arkitektkontor

Konserternas tid tycks vara över i Medborgarhuset. Debaser måste åter flytta från sina populära konsertlokaler (som man investerat 13 miljoner kronor i). För bara drygt två år sedan tvingades Debaser att överge Slussen. Och nu Medborgarhuset.

Men det kommer inte att ske utan protester och politisk strid. Alliansen, som inte längre styr staden, kräver nu att Debaser ska få vara kvar i Medborgarhuset med sina konserter efter den förestående ombyggnaden och helrenoveringen för beräknade 670 miljoner kronor som bland annat ska resultera i ett nyrenoverat Medborgarhus med nya entréer, upprustat bad, café, restauranger, och ett fyra så gånger stort bibliotek som det nuvarande (i lokaler som Debaser har i dag).

Vid torsdagskvällens sammanträde i Södermalms stadsdelsnämnd berättade ansvariga tjänstemän om den planerade ombyggnaden. Jag frågade utvecklingschefen Pontus Werlinder på fastighetskontoret om det går att på något sätt låta Debaser vara kvar i det nyrenoverade Medborgarhuset. Hans korta svar var ”nej”. Han sade att Fastighetskontoret letar efter andra lämpliga konsertlokaler i stan.

Men alliansen kräver att Debaser ska få vara kvar Medborgarhuset, liksom de över åtta tusen människor som på ett par dagar skrev på protestlistor mot Debasers utflyttning. Debatten lär fortsätta. Kommunfullmäktige avgör slutligen frågan.

Tidsplanen för Medborgarhusets renovering som den ser ut för dagen:

”Byggarbeten planeras påbörjas genom rivning under hösten 2016. Badet kommer att stängas redan sommaren 2016 på grund av bassängens dåliga skick. Inflyttning för vissa verksamheter kommer att påbörjas under hösten 2018. Planerad inflyttning för biblioteket är satt till årsskiftet 2018/2019. Kulturskolan beräknas flytta åter till Medborgarhuset under sommaren 2018 alternativt sommaren 2019. Forsgrenska badet kommer att öppna tre år efter stängning, vilket innebär sommaren 2019.”