Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/06/satsa-pa-samisk-kultur-i-stockholm/

Epsteins STHLM

Satsa på samisk kultur i Stockholm

För tionde året i raden hissades den samiska flaggan vid Stockholms stadshus på den samiska nationaldagen den 6 mars ...

... och Johannes Vestly läste en dikt av Paulus Utsi på samiska och svenska ...

... och flaggan gick i topp ...

... och Jörgen Stenberg jojkade ...

... och Inge Frisk från Stockholms sameförening efterlyste av staden en satsning på samisk kultur och samiskt näringsliv ...

... och kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach och minorítetsborgarrådet Clara Lindblom talade för stadens räkning.

Samiska nationaldagsfirandet inleddes ett gråmulet Stockholm med att den samiska flaggan för tionde året i rad hissades vid Stadshuset.

Jörgen Stenberg jojkade, Johanns Vestly läste en dikt på samiska av Paulus Utsi, kommunalpolitikerna Eva-Louise Erlandsson Slorach och Clara Lindblom talade, liksom Inge Frisk, Stockholms sameförening.

Inge Frisk uppmanade staden att satsa på samiskt kulturliv och näringsliv i huvudstaden, vilket också skulle gynna staden som helhet genom att attrahera fler turister. Det internationella intresset för samisk kultur är nämligen mycket stort. Det visades inte minst under Umeås kulturhuvudstadsår, sa han.

Han efterlyste också samiska språkdagis i Stockholm och påminde om att utanför Sápmi är det Stockholm med omnejd som det finns flest samer i Sverige.

Vidare berättade Inge Frisk att han ofta får frågan var den samiska kulturen finns i Stockholm. Ja, frågan är: Var finns den? Kanske dags för ett samiskt kulturhus?

Den här helgen finns den i alla fall på Etnografiska museet där den dominerar verksamheten såväl i dag lördag som i morgon söndag.