Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/08/debatten-om-debaser-reser-fragan-vem-ar-det-som-styr-har-i-stan/

Epsteins STHLM

Debatten om Debaser reser frågan: "Vem är det som styr här i stan?"

Ingen politiker ville riktigt ta på sig ansvaret för att Debaser med all sannolikhet tvingas lämna Medborgarhuset (trots att alla politiker tycks vilja att Debaser egentligen skulle få vara kvar där) ...

... när problemet diskuterades i kommunfullmäktige på måndagskvällen, Rasmus Jonlund (lib), till höger,  talade om "svikna löften" med udden riktad mot kulturborgarrådet Roger Mogert (s) ...

... medan finansborgarrådet Karin Wanngård (s) mende att alliansen kunde ha löst frågan när de hade den i sin hand under förra mandatperioden istället för att "dra den i långbänk".

Stockholms kommunalpolitiker talade förbi och skyllde på varandra när frågan om rockklubben Debasers förestående tvångsflytt från Medborgarhuset (som ska renoveras och rustas upp för 670 miljoner kronor) diskuterades vid inte mindre än fyra tillfällen under den s.k. frågestunden i Stadshuset på måndagskvällen.

Alla var eniga över partigränserna om att Debaser skulle ha fått vara kvar i Medborgarhuset också i framtiden om det gått att lösa med ljudisolering och annat i samband med ombyggnaden. Kulturborgarrådet Roger Mogert (s) beklagade att det inte gått. Rasmus Jonlund (lib) talade om svikna löften och undrade om lajvmusiken har någon framtid i innerstan.

Richard Bengtsson (lib) som ”kände sig förd bakom ljuset” av den styrande vänstermajoriteten påminde om att socialdemokraterna liksom alla andra partier i inriktningsbeslutet för Medborgarhuset ombyggnad vårvintern 2014 var överens om att Debaser skulle få vara kvar i Medborgarhuset. ”Nu bidrar ni i istället i praktiken till att Debaser läggs ned”, sade han till finansborgarrådet Karin Wanngård (s).

Hon svarade att ”det varit en surdeg” och att ”alla olika stenar vänts på” och bollade tillbaka frågan till alliansen. ”Ni kunde ha löst problemet under förra mandatperioden. Men ni valde att dra frågan i långbänk.”

Centerledaren Karin Ernlund ifrågasatte vänstermajoritetens kulturpolitik som hon menade gynnar kommunala aktörer på bekostnad av privata. Privata Debaser tvingas bort från Medborgarhuset medan de kommunala verksamheterna får vara kvar. Också när det gäller den planerade upprustningen av Stadsbiblioteket är det samma sak, menade hon och tog de s.k. basarbyggnaderna vid Sveavägen som exempel. De planeras att tas över av biblioteket.

Också där tvingas privata entreprenörer bort till förmån för kommunal verksamhet, sade hon vilket fick Roger Mogert att fråga om hon ansåg att McDonalds på Sveavägen kunde jämföras med Debaser i Medborgarhuset. Men det gjorde hon visst inte riktigt.

Och i den stilen fortsatte det. Det ser således mörkt ut för Debasers framtid i Medborgarhuset fast alla politiker egentligen vill att rockklubben ska få vara kvar som det lät. Så man undrar vem egentligen det är som styr här i stan. Är det möjligen tjänstemännen, i det här fallet kanske tjänstemännen på Fastighetskontoret?

Läs även: Politisk strid om rockklubben Debasers framtid i Medborgarhuset