Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/10/om-drygt-ett-ar-invigs-citybanan-med-marilyn-monroes-kjol-i-taket/

Epsteins STHLM

Om drygt ett år invigs Citybanan med Marilyn Monroes kjol i taket

Karin Lindh är en av konstnärerna som just nu smyckar ut nya pendeltågsstationen Stockholm City (Centralen) som öppnas för pendeltågstrafik sommaren 2017.

Hennes verk som ännu består av ett aluminiumskelett som ska kläs över med putsade akustikplattor heter officiellt "Pendlarkatedralen" ...

... men har redan av arbetarna döpts om till "Monroes kjol" eftersom det liknar den fladdrande kjol, som den den berömda filmstjärnan bar på ett berömt fotografi från 1954 (ungefär så här kommer det att se ut när det är klart).

Den magiskt färgskimrande glasmosaikväggen "La Divina Commedia" vid en av rulltrapporna ...

... har skapats av konstnären Juri Markkula (bilden från pressvisningen i höstas. Han var inte på plats när jag passerade).

Konstnären Astrid Sylwans "Skies" på en av perrongerna har kommit en bit på väg, delvis dold av diverse byggmaterial och annat.

Om drygt ett år, förmodligen i juli 2017, tidigare än från början planerat, blir det premiär för Citybanan, den nya, sex kilometer långa pendeltågstunneln genom stan, mellan Södra station och Tomteboda, med två nya stationer, Centralen (Stockholm City kallad i framtiden) och Odenplan. De stora tunga arbetena är avklarade. Nu pågår ”finputs” och konstnärerna håller på med utsmyckningen.

Nere i den stängda underjorden högt upp på en byggställning vid Citybanans kommande rulltrappa upp mot Klara Vattugränd står konstnären Karin Lindh och betraktar sitt väldiga aluminiumskelett i taket. Dekorativt som det är kan jag tycka. Men verket är inte färdigt än. Putsade akustikplattor ska fästas på aluminiumskelettet innan verket är fullbordat.

Konstverket, som förutom takutsmyckningen också består av fler delar, heter ”Pendlarkatedralen”. När det är klart kommer det att likna en veckad, fladdrande kjol, varför det följaktligen av arbetarna som jobbar med verket omedelbart döpts om till ”Monroes kjol”, med en blinkning till en berömd bild från 1954 där fotografen Sam Shaw fotograferat filmstjärnan när hon står på utsläppet från en ventilationstrumma på en trottoar i New York med uppfladdrande kjol orsakad av vinddraget från tunnelbanan när ett tåg passerar inunder. Bilden togs som en promotionbild till Billy Wilders film Flickan ovanpå.

Vid en annan rulltrappa är konstnären Juri Markkulas Danteinspirerade ”La Divina Commedia” (den gudomliga komedin) nästan helt på plats, 160 000 färgskimrande små glaskvadrater, var och en handmålad sjutton gånger, som tillsammans bildar en mäktig ständigt färgskiftande väggdekoration beroende på varifrån i rulltrappan den betraktas (en ledsagare ner i underjorden). Magiskt.

Och på en av de två plattformarna har konstnären Astrid Sylwan kommit en bit på väg med sitt konstverk ”Skies”, stengodsglasyrer, emaljfärger och guld på stengodsplattor. Vackert!