Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/15/kompisgungor-under-tunnelbanan-nar-torget-i-karrtorp-rustas-upp/

Epsteins STHLM

Kompisgungor under tunnelbanan när torget i Kärrtorp rustas upp

Landskapsarkitekten Bengt Isling leder en så kallad "gåtur" i Kärrtorps centrum  (Kärrtorpsplan) och berättar för intresserade invånare om planerade upprustningsåtgärder ...

... om kompisgungor (skymtar som gröna fläckar, syns bättre om du klickar på bilden) under tunnelbanebron, ny gatubeläggning, ett fast bord etc ...

... och i ena änden av Kärrtorpsplan ska ett sexvånings bostadshus byggas (ungefär fram till där bussens framparti syns. Dagiset i bakgrunden försvinner) ...

... och den befintliga stenmuren flyttas tio meter närmare tunnelbanebron.

Och efter "gåturen" trängdes folk inne på Reflexen och tittade på förslaget att rusta upp torget ... 

... och lämnade sina synpunkter till tjänstemännen på exploateringskontoret som ska genomföra förändringarna med planerad start nästa år.

När Bengt Isling (framgångsrik lanskapsarkitekt och upphovsman till bland annat den populära strandparken i Hornsberg på Kungsholmen) kommer ut i kylan på torget från biografen Reflexen på måndagseftermiddagen med ett stort antal intresserade Kärrtorpsbor i släptåg förklarar han tankarna bakom den planerade upprustningen av Kärrtorpsplan. Evenemanget kallas ”gåtur” och är en del i stadens dialog (på plats ute i verkligheten) med medborgarna inför de förestående förändringarna i Kärrtorp där det bland annat ska byggas flera nya bostadshus.

Bengt Isling, som jobbar på Nyréns Arkitekter, förklarar att inga omvälvande förändringar av torget är tänkta att genomföras. Femtiotalskaraktären ska bevaras. Han har tagit intryck från tidigare dialoger med Kärrtorpsborna.

Gatubeläggningen ska förbättras bland annat genom att partierna med kullersten (där folk brukar snubbla) ska ersättas med planare sten. De så kallade rundlarna med smågatsten blir kvar i mitten av torget medan det blir plan lättframkomlig betongsten längs husfasaderna. Ett skärmtak vid Konsum ska tas bort och trappor ska kompletteras med ramper. Eftersom ett sexvåningshus med bostadsrätter ska byggas där ett dagis nu är beläget och en bit in på nuvarande  busshållplats och bilparkering måste en mur flyttas in tio meter närmare torget. Under tunnelbanebron ska så kallade kompisgungor sättas upp och ett långbord med fasta stolar placeras mitt på torget.

Själv finner jag det sympatiskt att staden går ut så här i den så kallade verkligheten och och berättar vad som är på gång och även lyssnar in lokala synpunkter på plats. Projektledaren för den planerade förtätningen av Kärrtorp, Ewa Wåhlin på stadsbyggnadskontoret, berättade att det var när staden hade dialog med Kärrtorpsborna om nybyggnadsplanerna i området som deras intresse av att få torget upprustat kom i dagen. Och när staden sålde mark till Besqab, som ska bygga 92 bostadsrätter i centrum, uppstod resurserna att rusta upp torget, Kärrtorpsplan.

Bra jobbat av staden men ännu mer dialog än i dag också på andra ställen i stan där förtätningar är på gång efterlyses förstås.