Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/17/ridskolans-gamla-stall-blir-bibliotek-i-nya-musikhogskolan/

Epsteins STHLM

Ridskolans gamla stall blir bibliotek i nya Musikhögskolan

Sista finputsen på stora konsertsalen i Musikhögskolans nya lokaler som börjar tas i bruk den 1 maj ...

... vid Valhallavägen, huset till vänster, glashuset till höger och gamla stallet däremellan.

Vid en visning ...

...  av de nybyggda lokalerna ...

... berättade arkitekten Tobias Rosberg från AIX Arkitekter som ritat husen ...

... bland om det gamla nyrenoverade stallet som ska bli bibliotek ...

... och om de gamla träpelarna som hästarna stått och gnagt på.

Om drygt två månader börjar KMH (Musikhögskolan) flytta in i sina nya lokaler på Valhallavägen, två nybyggda hus med ljudisolerade övningslokaler och tre konsertsalar och det nyrenoverade gamla stallet förvandlat till bibliotek, där träpelarna som hästarna en gång stått och gnagt på pietetsfullt bevarats.

Arkitekten Tobias Rosberg från AIX arkitekter som jobbat med projektet i tio år presenterade det snart fullbordade bygget i stora drag vid en visning arrangerad av den nybildade ideella organisation Open House Stockholm som i höst den 7 och 8 oktober ska ordna en arkitekturfestival i Stockholm (såsom skett i London sedan 1992 och såsom sker i många andra städer världen runt) då intressanta byggnader, gamla och nya, ska öppnas upp och visas för allmänheten.

Jag frågade Karin Ahlzén, fastighetsutvecklare på Akademiska hus, som äger fastigheten, om det då också kommer att vara öppet hus nya Musikhögskolan. Det visste hon inte, men hoppades. ”Det är fastighetsägaren som bestämmer”, sade hon. Men det är ju ni som är fastighetsägare”. sa jag. ”Javisst”, svarade hon. Så det blir säkert öppet hus för allmänheten också på nya Musikhögskolan i oktober. Det är den värd.