Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/18/sodermalm-blir-forst-i-stockholm-med-lagliga-graffitivaggar-i-sommar/

Epsteins STHLM

Södermalm blir först i Stockholm med lagliga graffitiväggar i sommar

Anders Göransson (s), längst till höger, ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, vid samrådet om de öppna väggarna för graffitimålare som ska beslutas om vid nästa sammanträde. Tre-fyra av sex förslag ska väljas ut och graffitiväggarna stå klara i sommar. Anders Göranssons två egna favoriter är ...

... Fortum grå nedklottrade ståldörrar i Björns Trädgård ...

... som skulle komma att se ut något i den här stilen ...

... och den föreslagna fristående betongväggen intill Liljeholmsbrons fäste vid Hornstull mot Tantosidan.

Av de sex (med rött) föreslagna platserna ska politikerna i stadsdelnämnden vid sitt marssammanträde välja ut 3-4 där det ska finnas lagliga graffitiväggar från i sommar. De med svart markerade har varit på tal men strukits ur förslaget.

Själv bidrar jag gärna med ett sjunde förslag, muren vid Gamla stans tunnelbaneuppgång mot Riddarfjärden.

Tre eller fyra av de sex förslag till öppna väggar för graffitimålare som nu presenterats kommer att vara på plats och i gång i mitten på juni på Södermalm. Den bedömningen gör Anders Göransson (s), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd som ska fatta beslutet vid sitt sammanträde den 17 mars.

Det handlar mest om fristående betongväggar som sätts upp på olika platser men också om befintliga väggar som Fortums tolv gråa ståldörrar i Björns trädgård, Anders Göranssons egen favorit tillsammans med de nya väggar som planeras vid Liljeholmsbrons fäste vid Hornstull på Tantolundssidan.

Förutom dessa två är även följande fyra öppna graffitiväggar på förslag: Östra delen av Pålsundsparken intill nätstationen inte långt från Lasse i parken; västra delen av Pålsundsparken i parkutrymmet intill Söder Mälarstrand; gamla bensinmackstomten på Folkungagatan; och vid Skanstull intill gångstråket mot Norra Hammarbyhamnen.

Själv lägger jag gärna till ett eget förslag: Muren under järnvägen när man kommer upp från tunnelbanan i Gamla stan mot Riddarfjärden. Den är ständigt fylld med så kallade tags och skulle må bra av en fantasifullare graffitiutsmyckning än vad som i dag är fallet.