Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/19/martina-hoogland-ivanow-vann-svenska-fotobokspriset-2016/

Epsteins STHLM

Martina Hoogland Ivanow vann Svenska Fotobokspriset 2016

Martina Hoogland Ivanow vann svenska Fotobokspriset 2016 ...

... med sin sin  bok ...

... Satellite + Circular Wait + Second Nature ...

... när Svenska Fotobokspriset 2016 delades ut på Rival på fredagskvällen.

Över hundra fotoböcker hade lämnats in för bedömning ...

... och alla fanns till hands för publiken att bläddra i efter prisceremonin.

Fotografen Martina Hoogland Ivanow vann Svenska Fotobokspriset 2016 med sin bok (egentligen tre böcker) med den något gåtfulla titeln Satellite + Circular Wait + Second Nature, ”Titeln anspelar på ett tillstånd av harmoni med naturens cykler men samtidigt också på människans oförmåga att bryta mönster. Jag har lagt ned väldigt mycket tid och arbete på det här bokprojektet, så det är extra fint att få det här priset”, sade en glad vinnare 60 000 kronor rikare.

Det var tjugonde året i rad som Svenska Fotobokspriset delades ut och för femte gången på Rival på Mariatorget. Över hundra fotoböcker hade lämnats in varför juryn hade ett tufft jobb. Och den bestod av olika personligheter som inte alltid hade samma uppfattning, berättade två av jurymedlemmarna fotografen och professorn Lotta Antonsson och fotografen Anders Petersen. Övriga nominerade (som blev 10 000 kronor rikare var och en) var David Magnusson (för boken Purity), Jenny Källman (The Rectangle´s Sharp Stare), JH Engström (Tout va Bien) och Klara Klara Källström och Thobias Fäldt (Village).

Det är glädjande att fotoboken som fenomen har fått uppleva en renässans. Många böcker ges ut och många är intresserade av fotoböcker. Och som Anders Petersen påpekade kan man se att internationella trender slagit i genom i svenska fotografi.

Om jag själv hade suttit i juryn hade jag nog slagits lite för att Lisen Stibecks Daughters och Louise Enhörnings & Nina Anderssons Swedish Girls, a tribute skulle hamna bland de nominerade kunde jag konstatera vid en snabbläddring av de inskickade böckerna efter själva prisceremonin. Men smaken är ju olika. Inget fel i det.