Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/19/sa-tanker-sig-apple-sin-nya-stora-byggnad-i-kungstradgarden/

Epsteins STHLM

Så tänker sig Apple sin nya stora byggnad i Kungsträdgården

Apples planerade "flaggskeppsbutik" i Kungsträdgården i modell (sedd som ut genom ett fönster från en plats några våningar upp på NK, med Hamngatan i förgrunden) ...

... och från Kungsträdgården (med taket bortlyft) och Hamngatan i bakgrunden ...

... presenterades på fredagen i förföriska bilder på en förhandsvisning av en tvåveckorsutställning i Kulturhuset för en församlad press (Andreas Jennische från Direktpress i fullt arbete) ...

... av Apples Senior Market Director Wendy Beckman (som här poserar för en fotograf).

Personligen kan jag nog tycka att dagens restaurangbyggnad på platsen för Apples planerade glastempel ...

... är en ganska tråkig byggnad (särskilt från Kungsträdgården sett, och särskilt vintertid) och gärna kan ersättas men känner en viss tveksamhet till ett stort glastempel i den sekelgamla Kungsträdgården ...

... kanske hellre nåt i mindre skala, à la gamla 7 Sekel, den provisoriska restaurangen från Stockholms jubileumsår 1953 som låg kvar längre än planerat, även om den kanske inte var så elegant den heller. Foto: Ingemar Gram 1971-73, Stockholmskällan

Apples planerade så kallade flaggskeppsbutik med ett mobilskalsliknande tak som är tänkt att ersätta restaurang Friday´s American Bar & Cafe vid Hamngatan i Kungsträdgården visas nu i modell i en två veckor lång utställning som öppnar i morgon lördag på Kulturhusets entréplan i det före detta Stockholmsrummet.

Apples Senior Market Director Wendy Beckman presenterade kortfattat planerna utarbetade av arkitektbyrån Foster + Partners (som också ritat nya Slussen) för pressen på fredagsförmiddagen. Liksom skett i fallet Slussen presenteras den planerade nya Applebyggnaden i Kungsträdgården som transparent, dvs. genomskinlig, åtminstone delvis, gavlarna byggs i sten.

Hälften av byggnadens yta är tänkt att bli butik, medan den andra hälften ska upplåtas till gratis seminarier och workshops av olika slag. På utsidan in mot parken ska det enligt planerna finnas stolar och bord för allmänheten och ner mot fontänen ska det byggs fler trappsteg än i dag för att åstadkomma en känsla av amfiteater. Apple hoppas kunna öppna sitt nya glastempel om två år. Men först återstår en formell planprocess vilket erfarenhetsmässigt kan dra ut på tiden.

Personligen kan jag visserligen tycka att den nuvarande restaurangbyggnaden är rätt anskrämlig och gör ett dystert intryck, särskilt vintertid och gärna kan rivas och ersättas av något bättre arkitekturmässigt sett. Men frågan är om en dominerande glasbyggnad är vad den sekelgamla parken behöver. Sådana finns det ju mer än gott om i omgivningen.

Jag skulle kanske hellre önska en lite enklare, mindre skrymmande och storslagen anläggning på platsen à la den provisoriska restaurang 7 Sekel (även om den inte var så elegant den heller) som byggdes till Stockholms ett år försenade 700-årsfirande 1953 och som var tänkt att rivas när jubileumsåret var till ända men fick ligga kvar till i mitten av åttiotalet då dagens restaurangbyggnad uppfördes. Men nu är det förstås andra tider.