Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/22/protesterna-gav-resultat-byggplanen-runt-rastasjon-stoppad/

EPSTEINS STOCKHOLM

Protesterna gav resultat - Byggplanen runt Råstasjön stoppad

Protesterna mot exploateringen gav resultat ... (bilden från en demonstration 2014) 

Mark- och miljööverdomstolen har i dag sagt nej till Solna stads planer att bygga 600-700 lägenheter runt Råstasjön.

Solna stads häftigt omstridda planer på att bygga 600-700 lägenheter vid Råstasjön delvis inom strandskyddat område har i dag stoppats av Mark- och miljööverdomstolen.

Glädjen är stor bland bland de närmare 25 000 Solnabor som skrivit under Närverket Rädda Råstasjöns appell för att stoppa bebyggelsen runt den (för att vara i tättbebyggt område) unika slättsjön som utsågs till årets pärla av Världsnaturfonden 2014 med sina 340 växtarter och 190 fågelarter observerade.

Från början när planerna presenterades av Solnapolitikerna för drygt tre år sedan var byggplanerna ännu vidlyftigare. Då talades om uppåt 1 800 nya bostäder runt Råstasjön. Men efter vilda protester på ett mycket välbesökt samrådsmöte i den då nya Friends arena skars planerna ner till 600-700 bostäder. Men nu har juristerna alltså sagt nej också till den bantade planen.

Dock har Mark- och miljöverdomstolen öppnat en möjlighet för kommunen fatt överklaga domen till Högsta domstolen.

Henrik Persson, en av de drivande i nätverket Rädda Råstasjön är lättad. Han säger bland annat så här:

”En stor del av områdets mångfald skulle ha gått förlorad om byggnation hade genomförts. Bebyggelseplanerna skulle ha riskerat att minska sjöns natur med närmare hälften, och inneburit en stor förlust såväl för Stockholms läns biologiska mångfald som för närboendes tillgång till ett älskat rekreationsområde. Solna stad har inga beräkningar på hur många personer som nyttjar området idag, men kommunpolitiker utgår från att det är minst 30 000 motionärer, barnfamiljer och rekreationssökande som vistas i området regelbundet.

Nätverket Rädda Råstasjön kommer även framöver att engagera sig för Råstasjön och fortsätta arbetet med att bevara denna oas i vår tätort. Inom kort kommer vi söka samtal med Solna stad för att utveckla planerna för ett naturreservat. I tre och ett halvt år har vi kämpat för sjön – nu ska vi satsa på att bevara den för alltid”.