Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/25/189-ton-glas-byts-ut-pa-kulturhuset/

Epsteins Stockholm

189 ton glas byts ut på Kulturhuset

Kulturhuset invigdes 1974. Ingemar Gram tog den här bilden under bygget 1969. Ännu finns inga fönster som synes(fotot från Stockholmskällan).

Nu har det gått över fyrtio år sedan glasfasaden kom på plats ...

... och det är dags att byta ut alla rutorna ...

... 4 000 kvadratmeter glas, 189 ton, för 40 miljoner kronor, ...

... med början i sommar.

Kulturhuset stod klart 1974. Nu är det dags för storrenovering. Efter drygt fyrtio år ska rutorna i Kulturhusets fasad bytas ut till moderna 3-glasfönster, sammanlagt 4 000 kvadratmeter glas, 189 ton. Kostnaden uppskattas till cirka 40 miljoner kronor. De nuvarande rutorna tillgodoser inte dagens säkerhetskrav och energikrav enligt stadens experter på fastighetskontoret.

Energiåtgången för driften av Kulturhuset beräknas minska med runt 30 procent och det årliga koldioxidutsläppet sjunka med drygt 30 ton när det mödosamma arbetet är slutfört..

I sommar påbörjas utbytet av rutorna, en efter en, och fortsätter nästa sommar och eventuellt även sommaren 2018. Det kommer att bli ett pillgöra eftersom varje glasruta (c:a 2,2 x 3,6 meter) måste skäras till individuellt efter exakt mått då det förekommer variationer på grund av tidigare rörelser i huset.

När allt är klart kommer glasfasaden att se ut som i dag. Detta eftersom ingenting får ändras på Kulturhusets fasad då byggnaden är k-märkt, eller rättare sagt blåklassad av Stadsmuseet och därmed uppfyller kriterierna för byggnadsminnesmärkning.

Framöver ska också Kulturhusets tekniska installationer bytas ut och renoveras. Dessa åtgärder befinner sig dock ännu på utredningsstadiet.