Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-23 01:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/27/gatfulla-vivian-maiers-fotografier-visas-nu-pa-kulturhuset/

Epsteins STHLM

Gåtfulla Vivian Maiers fotografier visas nu på Kulturhuset

Självporträtt av Vivian Maier, en av runt hundra bilder i Kulturhusets nya utställning.

Många stockholmare ...

... passade på att se den gåtfulla amerikanska fotografens bilder ...

... och också fotografera av ...

... hennes bilder ...

... på fredagskvällens vernissage.

Vivian Maier (1926-2009), den hemlighetsfulla amerikanska gatufotografen, berömd först efter sin död, eftersom hon aldrig visade sina bilder för någon, i många fall inte ens för sig själv, eftersom hon lämnade efter sig mängder av exponerade men oframkallade rullar, som hon själv två år före sin död lämnade in till försäljning på en auktionsfirma i Chicago, staden där hon tillbringade större delen av sitt liv anställd som barnflicka i olika familjer.

Hon fotograferade när hon var på utflykt med de barn hon var anställd att ta hand om och också på lediga stunder. Hon hittade sina motiv ute i den offentliga miljön där hon med en sällsynt inlevelseförmåga fotograferade människor mest. Det är som kameran var hennes sätt att på ett anonymt sätt umgås och ha kontakt med andra.

Kanske ville hon inte att andra skulle se hennes bilder. Ingen vet. Men nu tillhör de hur som helst fotografihistorien, ett stort urval visas på Kulturhuset i en mycket sevärd utställning även om jag tycker printarna kunde vara lite mer stuns i. Anne Morin från DiChroma har kurerat och Maria Patomella från på Kulturhuset producerat utställningen.