Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/02/27/unicef-varje-dag-drunknar-tva-flyktingbarn-i-medelhavet/

Epsteins STHLM

Unicef: "Varje dag drunknar två flyktingbarn i Medelhavet"

Unga och gamla deltog i manifestationen ...

... på Medborgarplatsen för en generösare flyktingpolitik.

En av talarna var Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas riksråd, ...

... en annan var Kadidja Bedoui, från gruppen Vi gör vad vi kan. Hon berättade gripande om tragiska flyktingöden hon upplevt som hjälparbetare på den grekiska ön Lesbos ...

... och en grupp ungdomar, flyktingar och infödda, framförde en stark dansföreställning som gestaltade oskyddade människors situation under krigstillstånd.

”Say it loud, say it clear, Refugees are welcome here”. Ropen skallade på Medborgarplatsen under den välbesökta manifestationen ”European March for Refugees Rights” för flyktingars rätt till asyl, permanenta uppehållstillstånd och lagliga och säkra flyktvägar över Medelhavet in i Europa.

Liknande manifestationer skedde samtidigt i 115 europeiska städer i 28 olika länder.

Varje dag drunknar två barn i Medelhavet enligt Unicef därför att de tvingas färdas i flyktingsmugglarnas ofta inte sjövärdiga och överlastade farkoster som kapsejsar. Förra året drunknade 3 701 människor på flykt över Medelhavet och i år har redan 410 drunknat, berättade Kadidja Bedoui, från gruppen ”Vi gör vad vi kan” som samlar in medel till människor som flyr till den grekiska ön Lesbos från vilken Kadidja Bedoui berättade hjärtskärande, tragiska historier (som hon personligen upplevt som hjälparbetare där) om flyktingföräldrar som mist sina barn och inte ens fått tillstånd att närvara vid barnens begravningar.

Det var många tal och uppträdanden på manifestationen, alla med samma budskap: De mänskliga rättigheterna ska respekteras och asylrätten för människor på flykt värnas. På scenen, dekorerad med flytvästar som symboler för det grymma öde många människor på flykt går till mötes, uppträdde också en grupp ungdomar från flyktingboendet i Ödeshög och även kulturskolan där, och framförde tillsammans ”Refugee Story”, en dansföreställning som gestaltade krigets ödesdigra inverkan på oskyldiga vuxna människor och deras lika oskyldiga barn. Starkt!