Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Skylten på ”Anna Lindhagens” hus invigs internationella kvinnodagen

11

”Skylt-Gunnar” Andersson skruvar fast en av Samfundet S:t Eriks kulturhusskyltar …

21

… på 1700-talshuset Fjällgatan 34 medan Suzanne Lindhagen assisterar.


31

Här bodde den socialt och kulturellt engagerade politikern Anna Lindhagen (1870-1941) …

41

… och här inrättade hon ett litet museum som heter Stigbergets borgarrum.

Unknown

Anna Lindhagen i unga år …

Unknown1

… och på äldre dar.

Gunnar Andersson står och skruvar fast en blå skylt på fasaden till stenhuset Fjällgatan 34, den senaste i raden av Samfundet S:t Eriks kulturhusskyltar som sätts upp på kulturhistoriskt intressanta byggnader i staden och som innehåller en kortfattad information om huset i fråga.

I det runt två hundra år gamla stenhuset finns ett litet museum kallat Stigbergets borgarrum. Det möblerades för att visa hur en tjänstemannfamilj kunde bo på 1860-talet. Den socialt och kulturellt engagerade kommunalpolitikern Anna Lindhagen (1870-1941), som själv bodde i huset, skapade museet 1929.

I en tid när till och med hela Gamla stan var rivningshotad för drygt hundra år sedan fanns inte mycket känsla bland stadens ledande politiker för att bevara gamla, kulturhistoriskt värdefulla, miljöer.

Anna Lindhagen var ett av få undantag. 1913 motionerade hon om att rädda och restaurera delar av den gamla bebyggelsen på Söder, exempelvis på Åsöberget och Fjällgatan. Utan Anna Lindhagens initiativ hade staden i dag varit fattigare på miljöer från en gången tid.

Anna Lindhagen var också en av tillskyndarna 1902 av Stockholms förening för kvinnans politiska rösträtt vars arbete till sist gav resultat 1921 liksom hon var en av initiativtagarna till koloniträdgårdsrörelsen 1906.

Naturligt därför att kulturhusskylten på Fjällgatan 34 invigs på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det sker kl 16 varefter det är öppet hus i Stigbergets borgarrum för intresserad allmänhet.