Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/06/systemets-valdiga-lokal-i-gamla-stan-har-statt-tom-i-over-tre-ar/

Epsteins STHLM

Systemets väldiga lokal i Gamla stan har stått tom i över tre år

Tom och utan verksamhet ...

... har Systemets stora väldiga lokal ...

... på Lilla Nygatan i Gamla stan ...

... stått i över tre år. När fylls lokalen med verksamhet? Någon som vet?

Så här såg kvarteret ut från Mälartorget 1980 (Tyska Brinken till vänster) när Stadsmuseet dokumenterade ...

... och så här såg det ut inne på Pizzeria Piraten (observera båten i taket). Foto: Ingvar Lundkvist, Stadsmuseet

Systembolaget slog igen butiken på Lilla Nygatan 18 i Gamla stan den sista december 2012. Sedan dess har den jättestora affärslokalen lokalen som täcker i stort hela kvarteret Iason (Lilla Nygatan/Tyska Brinken/Mälartorget/Lejonstedts gränd) stått tom och oanvänd. I över tre år alltså! Jag undrar varför?

För ett kvartssekel sedan sålde stadens bolag Stadsholmen huset (Iason 1 - som omfattar hela kvarteret) till Systembolaget och Riksdagen tillsammans. Riksdagen inredde 22 bostadslägenheter för riksdagsmän med ingång från Tyska Brinken (gamla hotell Mälarstrand) och Systembolaget öppnade butik i det som senast varit Pizzeria Piraten (gamla PB-källaren).

Jag minns att jag tyckte det var trist att Pizzeria Piraten blev tvungna att stänga i slutet av 1980-talet. Stället var populär. Inredningen var lagom mörk och murrig. I taket hänge nåt som liknande en roddbåt som dekoration och pizzorna var goda. Det var då det. Nu är det bara tomt och dyster och fönsterrutorna blir dammigare och dammigare dag för dag.

Nu undrar jag när det ska bli någon verksamhet i lokalerna igen. Någon som vet?