Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Anna Lindhagen och museet hedrades med en kulturhusskylt

21Suzanne Lindhagen från Samfundet S:t Erik avtäcker kulturhusskylten på Fjällgatan 34 som berättar om den radikala politikern Anna Lindhagen och det av henne skapade lilla museet Stigbergets borgarrum två trappor upp i huset …

31… medan musikern och komponisten Gunnar Edander (till vänster i bild) och ett femtiotal andra personer ser på …

41… för att sedan besöka museet och höra Suzanne Lindhagen …

51

… berätta om Anna Lindhagen och museet (som är öppet varje söndag kl 13-15) …

61

… och sedan gå runt i 1860-tals miljön …

71

… och kanske också titta in i det fascinerande drygt hundrafemtio år gamla dockskåpet …

81

… med en våning lika fint möblerad som själva museet och fullt utrustad med piga i nystärkt förkläde,  …

91… vedspis och kopparkastruller …

101

… och fisken färdig att servera på uppläggningsfatet.

En klunga på ett femtiotal intresserade Stockholmare hade samlats utanför porten till huset på Fjällgatan 34 på tisdagseftermidagen för att närvara vid avtäckningen av Samfundet S:t Eriks kulturhusskylt och för att göra ett besök på Stigbergets borgarrum, två trappor upp, det lilla museet skapat av den mångsidigt engagerade stockholmspolitikern Anna Lindhagen (1870-1941).

Anna Lindhagen, fredskämpen, aktivisten för kvinnlig rösträtt, kvinnan bakom de bevarade kulturområden på Söder (Åsögatan, Vita Bergen, Fjällgatan mm) samt medgrundaren av koloniträdgårdsrörelsen i början av förra seklet bodde på Fjällgatan 34 de sista sju åren av sitt liv.

Museet Stigbergets borgarrum består av en möblerad lägenhet som visar hur en högre tjänstemannfamilj i Stockholm bodde runt 1860 (mycket vackert möblerad med bl a utsökta kakelugnar). Bara det magnifika, låsbara dockskåpet är värt ett besök. Jag blev helt fascinerad.

Jag undrar hur ofta högreståndsflickorna (för jag antar att det var flickor) fick leka med sina dockskåp och möbler och alla inredningsdetaljer, pyttesmå kopior av verkliga föremål som blommor, kopparkastruller, maträtter upplagda på miniatyruppläggningsfat etc. Förmodligen inte så ofta. Antagligen var dockskåpen mest tittskåp i mitten på 1800-talet. Annars skulle de väl knappast ha varit så välbevarade. Kanske låstes de upp vid högtidligare tillfällen, vem vet.

Läs också: Skylten på ”Anna Lindhagens hus” invigs internationella kvinnodagen