Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/09/bort-med-oseriosa-hemtjanstforetag-och-mer-makt-at-16-000-kunder/

Epsteins STHLM

Bort med oseriösa hemtjänstföretag och mer makt åt 16 000 kunder

Äldreborgarrådet Clara Lindblom berättade på en presskonferens i Stadshuset om nya policyn för Stockholms stads hemtjänst med högre krav på utförarna och större inflytande för kunderna ...

... och här lägger hon ut texten för DN Stockholms reporter Mia Tottmar (med ryggen mot kameran).

Tuffare tag aviseras för oseriösa hemtjänstföretag som anlitas av Stockholms stad. Det berättade äldreborgarrådet Clara Lindblom (v) vid en presskonferens i Stadshuset på onsdagen.

Alla privata hemtjänstföretag måste i fortsättningen ha kollektivavtal (eller kollektivavtalsliknande villkor) med sin personal för att få skriva kontrakt med staden. I dag finns det runt 130 privata hemtjänstföretag som anlitas av staden, men bara cirka sextio procent har sådana avtal, berättade Raili Karlsson, avdelningschef på stadens äldreförvaltning.

Höga krav på personalkontinuitet kommer också att ställas liksom att hemtjänstföretaget ska stå för personalens arbetskläder och upplåta ordentliga omklädningsrum. Avseenden i vilka det i dag brister på flera håll.

De runt 16 000 stockholmare som är beviljade hemtjänst ska själva få bestämma vilken hjälp de vill ha av hemtjänstpersonalen som inte längre ska vara bunden av ett detaljerat arbetsschema med exempelvis städning i tjugo minuter, matlagning i femton osv. Vill kunden i stället för att få lägenheten dammsugen ta en promenad utomhus med hemtjänstpersonalen så ska detta ske. Självklart kan tyckas, men så har det inte varit hittills.

Detta nya system kallas för ramtid och har framgångsrikt införts i Skönsmon i Sundsvall, där Clara Lindblom också har praktiserat. Skönsmomodellen är under införande i Göteborg. Och nu följer alltså Stockholm efter, först i Bromma, Hässelby, Vällingby och på Kungsholmen. Och från kommande årsskifte i hela staden,